Столична община ще постави автоматични външни дефибрилатори в пет от

...
Столична община ще постави автоматични външни дефибрилатори в пет от
Коментари Харесай

Дефибрилатори ще бъдат поставени в пет станции на метрото

Столична община ще сложи автоматизирани външни дефибрилатори в пет от най-оживените станции на софийското метро – „ Сердика “, при Софийския университет, НДК, „ Люлин “ и на метростанция „ Витоша “. Шестият дефибрилатор, който следва общината да закупи, ще бъде разполагаем на дирекцията по спешна сигурност. Целта е устройствата да бъдат употребявани при неочакван сърдечен арест за избавяне на човешки животи.  

Инициатор на пилотния план е общинският консултант и световноизвестенкардиолог проф. Иво Петров. Днес той разясни, че софтуерът на този вид апаратие изработен по този начин, че да дефинира самичък дали пациентът има потребност от електрически разряд. Това служи като гаранция, че конфигурираните по стените на метростанциите дефибрилатори ще бъдат в помощ на нуждаещите се и няма да нанесат щета.

Дефибрилаторитеса програмирани да дават гласови указания на български език. Това прави допустимо с тях да работи даже и непрофесионалист, увери още проф. Петров. В същото време следва чиновниците на столичния " Метрополитен “ да бъдат подготвени да дават първа помощ на място, като задачата е във всяка промяна да има най-малко по един човек, който да е минал курс на образование. Самите уреди ще стоят в специфични шкафове на видно място в метростанцията. Те ще бъдат под 24-часово видеонаблюдение.  

" Идеята ни бе подкрепена от всички политически групи в Столичния общински съвет, за което благодаря. Пилотният план включва и образование - първо на групи, които са директно ангажирани със спасяването на човешки животи - лекари, медицински сестри, планински спасители, доброволци към БЧК и други, а по-късно и образование и на всички останали. В Япония да вземем за пример на всеки 10 души, работещи в едно дружество, има по един, който е подготвен да работи с подобен уред. Френският стандарт пък е на всеки 2000-3000 души да има конфигуриран по един автоматизиран дефибрилатор. У нас минимум 4000 българи губят живота си заради неочакван сърдечен арест. С тази машина, сложена върху гърдите на човек в първите минути, можем да спасим живот. Данните демонстрират, че без интервенция в първите минути от настъпването на подобен случай, смъртността е 80%. И противоположното - шведска статистика демонстрира, че при потребление на дефибрилатор в първите минути, 70% от пациентите се избавят ", изясни проф. Петров.

Докладът за закупуването на първите шест общински дефибрилатори ще бъде гласуван на идната сесия на СОС в четвъртък (16 декември). Стремежът е най-късно през февруари новите устройства да бъдат ситуирани по изброените 5 метростанции. Цената на шестте уреда, шкафовете за тях и образованието на чиновниците на „ Метрополитен “ ще е до 40 000 лева с Данък добавена стойност.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР