Столична община планира строежа на четири нови училища, съобщи образователният

...
Столична община планира строежа на четири нови училища, съобщи образователният
Коментари Харесай

Министър Вълчев: Столична община планира строежа на 4 нови училища

" Столична община възнамерява градежа на четири нови учебни заведения ", заяви просветителният министър Красимир Вълчев пред депутати в Народното събрание.

" Целта за прекосяване на едносменен режим във всички учебни заведения е сложена в Закона за учебното и предучилищното обучение. През 2016 година беше подложен един период, който е недействителен - 2021 година да се случи това. Затова предложихме промени, които регламентират правенето на стратегии за всяка една община. 74 са общините, които имат учебни заведения на двусменен режим. Не е желателно срокът да бъде идентичен за всички общини. Едно е в Симитли, друго е в София ", съобщи Вълчев.

" В столицата би трябвало да се създадат най-големи промени. Следващите места са Варна, Бургас и Пловдив. Не е казусът единствено с обезпечаването на средства, а и обезпечаването на терени. Това, което вършим в наредбата е да сложим диференциран период за всички общини. До 2025 - 2026 година би трябвало да се създадат доста промени. Мерките са най-общо три - градеж на нови учебни заведения, възобновяване на съществуващите учебни заведения, понижаване на приема. Възможно е и четвърта мярка - оптимизация на учебната мрежа. Столична община възнамерява градежа на четири нови учебни заведения, във Варна се възнамерява градежа на едно ново, а в Бургас тази седмица беше намерено едно ", добави още Вълчев.

Той изясни, че прекосяването на едносменен режим във всички учебни заведения се чака да стане най-рано до 10 години.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР