Алжирец е нападателят, във френския нормандски град Руан в петък.

...
Алжирец е нападателят, във френския нормандски град Руан в петък.
Коментари Харесай

Алжирец е нападателят, подпалил синагога във Франция

Алжирец е нападателят, във френския нормандски град Руан в петък . Молбата му за леговище във Франция е била отхвърлена. Това оповестява " Ройтерс " в петък, като цитира публични лица.

Припомняме, че униформените гръмнаха нападателя . Нападението бе осъществено в петък сутринта, само че националността на подпалвача не бе разкрита незабавно. Прокурорът Фредерик Тейе съобщи, че служителите на реда са следвали вярната процедура.

" Въоръжен мъж по някакъв метод се качи в синагогата и хвърли предмет, нещо като коктейл " Молотов ", в основната стая за молебствия ", сподели кметът Николас Майер-Росиньол. Той  добави, че никой различен не е потърпевш .

Кметът на Руан съобщи, че градът е " разтресен и шокиран ".

През 2016 година региона беше потресена от офанзива, отговорност за която след това бе поета от " Ислямска страна ". Тогава духовник беше погубен с нож по време на работа в град Сент-Етиен-дю-Рувре, в южната част на градската агломерация на Руан.

Полицията е разкрила мъжа на покрива на синагогата с стоманен кол и кухненски нож, който го прострелял, когато се противопоставил на заповедите да спре.

Атаката против храма е последната антисемитска офанзива в страната.   Франция, сходно на доста страни в Европа,  отчита голям скок в антиеврейските дейности след нападението на " Хамас " против Израел на 7 октомври
 Франция арестува юноша, оповестил, че ще почине като страдалец на Олимпиадата
Франция арестува юноша, оповестил, че ще почине като страдалец на Олимпиадата

Той съобщил, че ще създаде колан с експлозиви

Във Франция са регистрирани 366 антисемитски акта през първите три месеца на 2024 година, три пъти повече от същия интервал на предходната година.

Равинът на синагогата Шмуел Любецки сподели, че жена му е била там по време на нападението.

Подобна офанзива се очакваше, сподели той, заради повишаването на антисемитизма. " Страхувахме се, само че когато в действителност се случи, към момента е шокиращо за нас. "

Любецки прикани общността да продължи живота си както нормално.

" Тази вечер е Шабат (събота). Важно е да запалителен свещите за Шабат, с цел да покажем, че не се опасяваме и че продължаваме да практикуваме нашия юдаизъм макар събитията ", сподели той.

Наташа Бен Хаим, президент на еврейската общественост в Нормандия, сподели, че стените на стаята за молебствия и доста мебели са почернели от огън и пушек . " Това е пагубно. Да, смутена съм, доста съм смутена ", сподели тя пред кореспонденти.
 100 000 споделиха
100 000 споделиха " не " на антисемитизма на митинг в Париж

На фона на скок в такива прояви в страната

Министърът на вътрешните работи Жерал Дарманен сподели, че молбата на нападателя за позволение за престояване неотдавна е била отхвърлена . Иначе не е попадал на радара на полицията или разследващите служби.

" Този антисемитски акт ни визира надълбоко всички ", сподели Дарманен след посещаване в синагогата, добавяйки, че Франция прави всичко допустимо, с цел да отбрани своята еврейска общественост.

след два месеца и неотдавна обявина фона на комплицираната геополитическа обстановка в Близкия изток и източния фланг на Европа.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР