Столична община няма да успее да използва по-голямата част от

...
Столична община няма да успее да използва по-голямата част от
Коментари Харесай

Проектът за смяна на стари печки в София свършва със слаб резултат

Столична община няма да успее да употребява по-голямата част от плануваното финансиране от Европейски Съюз за безвъзмезден демонтаж на остарели печки на твърдо гориво, които не престават да тровят София, и за безплатната им подмяна с по-щадящи околната среда отоплителни системи - на газ, ток, пелети или включване към " Топлофикация ". Над 2000 заявки за приемане на нови уреди са подадени в 24-те районни кметства, оповестиха от " Московска " 33. Краят на кампанията е разгласен за четвъртък, 20 август. Инициативата на оперативна стратегия " Околна среда " на доктрина позволяваше София да получи средства за изхвърлянето на 15 000 остарели и цапащи печки.  Все по-очевидно става обаче, че множеството от тези пари няма да бъдат усвоени. По данни на общината на твърдо гориво в момента в столицата се греят към 55 000 семейства. Именно старите печки са една от двете съществени аргументи за мръсния въздух в София и за високото равнище на фини прахови частици в атмосферата. Другата е автомобилният трафик.  

Наименованието на плана по оперативна стратегия " Околна среда "  е " Подобряване на качеството на атмосферния въздух в Столична община посредством замяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични други възможности ". По него бе планувано отпущането на близо 37,6 млн. лева, към които общината би трябвало да прибави още 6,7 млн. лева. 

Скромният резултат от акцията значително изглеждаше предупреден, откакто за следващ път администрацията в София пристъпи мудно към отговорностите си. Стартът на разяснителната акция за изгодите от подмяната на старите печки бе даден през юни т.г., въпреки от " Московска " 33 да се похвалиха с утвърдени документи преди повече от година. Самите срещи с жителите на регионите, в който най-масово се употребяват въглища и дърва, а и още по-замърсяващи въздуха неща, потеглиха на 16 юни и трябваше да приключат на 16 юли. Междувременно обаче служителите си дадоха сметка, че е нужна повече работа и увещание за плюсовете от сходен план, вследствие на което през август се появиха спомагателни дати за диалози с населението- в " Красна поляна " и " Факултута ", Кремиковци, Нови Искър, Балша и в още много други региони на София и селища в периферията. Куриозното е, че както проличава от графика, част от срещите ще се проведат след датата 20 август, която Столична община разгласи в началото за последна за подаването на заявки. 

Реализацията на плана по ОПОС не даде оптималния резултат изцяло предстоящо. Столична община отдели близо 15 месеца за изследване на профила на популацията, което се отоплява с твърдо гориво, и за анализ на каква опция би минало то. И единствено към три месеца за разяснителна акция. От разбора стана ясно, че 52% от хората предпочитат отопление на ток, главно с климатици, 9 на 100 са за газ, а 39% са поискали система на пелети.

По същия чиновнически метод Столична община осъществя и различен план, обвързван с подмяната на остарели печки с нови съоръжения. Още напролет стана ясно, че преди началото на идния отоплителен сезон София ще подмени не повече от 140 остарели кюмбета. Това се случва по различен европейски план -  Life+, по който за София са планувани средства за подмяната на отоплението на още 5 000 семейства. В началото на юни обаче от " Московска " 33 оповестиха подготвеност да доставят различни съоръжения на единствено 140 фамилии, въпреки че поръчка за замяна са подали към 350. Останалите обаче ще би трябвало да чакат да изтече пилотният стадий на програмата. Вече бе оповестена публичната поръчка за избор на снабдител на тези 140 различни системи. Стойността й е 280  858 лева без Данък добавена стойност. Отоплителните системи биха могли да са пелетна камина от 6 KW до 12 KW, пелетна камина с водна риза от 12 KW до 25 KW, пелетен казан от 25 KW до 33 KW,  газов казан от 35 kW, газов конвектор 1,5 – 3 kW и от 1,8 – 5 kW  и т.н. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР