Сто дни след като Върховният съд отмени решението по делото

...
Сто дни след като Върховният съд отмени решението по делото
Коментари Харесай

1 от 3 жени в САЩ няма право на аборт

Сто дни откакто Върховният съд анулира решението по делото " Роу против Уейд ", съвсем една трета от дамите в Съединени американски щати живеят в щати, където абортите към този момент не са законни или мощно лимитирани. Това са съвсем 22 милиона дами.

Зашеметяващата статистика е резултат от нов разбор на , който наблюдава рестриктивните мерки за абортите. Институтът базира разбора си на броя аборти до 2 октомври, когато се навършиха 100 дни от анулацията на решението по " Роу срещу  Уейд " на 24 юни тази година.
 Иван Костов: 10 окт 2022 | Според някогашния министър председател Иван Костов, " президентът Румен Радев не прочете политически вярно събитието ". Това...
е делото, довело до историческото решение на Върховния съд на Съединени американски щати от 1973 година, с което се открива конституционното право на аборт в Съединени американски щати, изяснява. Мнозинство от съдиите на тогавашния правосъден състав взема решение, с което се открива безусловно право на аборт по време на първия триместър от бременността. Джейн Роу е псевдоним на Норма Маккорви, която е на 22 години, неомъжена, безработна и бременна за трети път през 1969 година, когато желае да направи аборт в Тексас. Докато Върховният съд на Съединени американски щати се произнесе в нейна изгода, Маккорви към този момент е родила момиченце, което е дала за осиновяване. Хенри Уейд е областен прокурор на окръг Далас, Тексас. Неговата работа е да ползва щатския закон, който не разрешава абортите, с изключение на при избавяне на живота на дамата, тъй че той е индивидът, против който Маккорви завежда своя иск.

На 24 юни тази година Върховният съд  на Съединени американски щати анулира решението по делото " Роу против Уейд " и по този метод постави завършек на предпазеното от конституцията право на аборт след близо 50 години. Това ще докара до забрани на процедурата в към половината от щатите, разяснява.

Според статистиките 100 дни след решението на Върховния съд 13 щата са въвели цялостна възбрана на абортите. Правната неустановеност в Уисконсин накара клиниките извършващи аборти в щата да спрат да го вършат от боязън, че могат да бъдат преследвани в бъдеще. Междувременно Джорджия вкара шестседмична възбрана за процедурата. Законите позволяват някои изключения, като да вземем за пример в случаи на обезчестяване или незабавни медицински аргументи, само че даже хора в тези условия са открили, че е доста мъчно да създадат аборт.

 
               

За информация преди анулацията в тези 15 щата клиниките за аборти са  били 79. Двайсет  и шест от тях все още са затворени изцяло. Към началото на октомври единствено 13 към момента правят аборти и всички те са в Джорджия. С други думи, в 14 щата към този момент аборти не се правят. Като данните сочат че през 2020 година в тези щати са осъществени близо 126 000 аборта.

„ Много от тези 126 000 души няма да имат ресурсите или качествата да излязат отвън страната, с цел да получат грижи “, споделя, основен откривател на Института Гутмахер. „ Повечето хора ще се извърнат към клиниките, които са най-близо до тях, в граничните щати, където абортите са неразрешени, и те просто нямат потенциала да поемат този повишен брой случаи “, добавя  Джоунс. 40 от 79-те клиники в изследването са механически отворени и оферират други типове услуги.

Мрежата от клиники за аборти има четири основани в Тексас клиники, а собственичката   приключва осъществяването на абортите в тях след възбраната през юни. Усилията на Whole Woman’s Health в този момент са ориентирани към отваряне на нова клиника в Ню Мексико.

В последна сметка Институтът Гутмахерпрогнозира, че цели 26 щата ще забранят абортите. Следващите предстоящи да „ паднат като домино ” домино, съгласно сподели Джоунс, са Охайо, Индиана и Южна Каролина. „ Достъпът до аборти бързо понижава в Съединените щати, евентуално даже по-бързо, в сравнение с някой от нас очакваше “, сподели Джоунс. „ Достъпът до аборт, даже преди 24 юни, беше сложен за хората в редица щати. И в този момент става още по-недостъпно и невероятно за редица хора ".

В началото на юни съвсем всички дами в Америка живееха на няколко часа път с кола от клиника за аборти. Но с анулацията на решението по " Роу против Уейд " в голяма част от страната клиниките затвориха. Според калкулации на Ню Йорк таймс, в случай че политическите битки се развият съгласно упованията, една четвърт от дамите в репродуктивна възраст в Съединени американски щати ще би трябвало да изминават повече от 200 благи (около 320 километра), с цел да получат законен аборт.

„ Ще би трябвало да се проведат доста повече проучвания, с цел да се разбере цялостната степен на хаоса, объркването и вредата, които Върховният съд на Съединени американски щати нанесе на хората, нуждаещи се от аборт, само че картината, която стартира да се обрисува, би трябвало да тревожи всеки, който поддържа репродуктивната независимост и правото към телесната автономност ” се споделя ва разбора на.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР