Статията е част от специалния бизнес доклад Най-големите соларни паркове,

...
Статията е част от специалния бизнес доклад Най-големите соларни паркове,
Коментари Харесай

Класация | Най-големите соларни паркове в България

Статията е част от специфичния бизнес отчет " Най-големите слънчеви паркове ", който ще може да намерите на пазара на 1 септември, дружно с броя на " Капитал ", както и онлайн на уеб страницата. В изданието ще откриете още кои са огромните фотоволтаични централи, които сега се построяват и ще бъдат пуснати в идващите месеци, какви законови планове се приготвят във ВЕИ бранша, както и експертен разбор за негативните цени на електрическата енергия в България. През последните две години слънчевите мощности в България се удвоиха и към този момент надвишават 2400 мВт Пикът на въвеждането в употреба на нови централи беше това лято, като идната година се чака закъснение Собствеността на слънчевите паркове всеобщо е българска, като задграничните вложения занапред ще се случват Статията е част от специфичния бизнес отчет " Най-големите слънчеви паркове ", който ще може да намерите на пазара на 1 септември, дружно с броя на " Капитал ", както и онлайн на уеб страницата. В изданието ще откриете още кои са огромните фотоволтаични централи, които сега се построяват и ще бъдат пуснати в идващите месеци, какви законови планове се приготвят във ВЕИ бранша, както и експертен разбор за негативните цени на електрическата енергия в България. През последните две години слънчевите мощности в България се удвоиха и към този момент надвишават 2400 мВт Пикът на въвеждането в употреба на нови централи беше това лято, като идната година се чака закъснение Собствеността на слънчевите паркове всеобщо е българска, като задграничните вложения занапред ще се случват
От съвсем заледен до извънредно динамичен. Така се промени единствено за две години секторът на новите ВЕИ мощности в България. След десетилетие, в което съвсем нямаше значима инвестиция в нова слънчева централа, от 2021 година насам плановете безусловно никнат като гъби. Всяка седмица се оповестява за новия " максимален слънчев парк ", а от Електроенергийния систематичен оператор не могат да сварят да актуализират декларираните при тях хиляди мегаватове нови мощности.

Реалността обаче е малко по-различна. Да, в последно време има голям интерес към построяването на фотоволтаични централи, само че не всички оповестени планове се случват. Дори тези, по които в действителност се работи, буксуват административно и постоянно лишава най-малко година и половина, преди да бъдат пуснати в употреба. Основно през миналите две години на пазара бяха построени относително дребни мощности, най-вече за лични потребности на разнообразни предприятия. Но имаше и няколко огромни плана, които радикално трансформираха ВЕИ пейзажа в България.
Реклама
От систематизираните информации на държавната ЕСО излиза наяве единствено, че наличните такива мощности в страната съвсем са се удвоили през миналите две години. Реално обаче пикът на въвеждането на слънчеви мощности беше съсредоточен в последните три-четири месеца и в идната година и половина ще има закъснение - ще се довършват към този момент стартирани планове, до момента в който новите стоят на изчакване поради несигурността на пазара на електрическа енергия.

Официални данни за новите централи липсват, защото няма държавен указател за тези мощности. По тази причина е мъчно да се каже кои тъкмо са най-големите работещи слънчеви паркове в този момент, както и кои са техните притежатели. Въпреки това " Капитал " съумя да класира най-големите 20 от тях на база информация от КЕВР, Агенцията за стабилно енергийно развиване, ЕСО и диалози с вложителите.

Накратко: огромните фотоволтаици са най-вече с български притежатели, като всеки от тях има по няколко проекта; в ТОП 10 са единствено две централи, пуснати преди 2021 г.; най-големият работещ парк е с конфигурирана мощ над 200 мВт, а общо топ 20 са с потенциал 1300 мегавата; някои от плановете са в развой на уголемение и подреждането евентуално ще претърпи промени. Общо вложените средства в новите мощности пък надвишават 1 милиарда лв. единствено за последните две години.

Отделно " Капитал " прави нареждане и на плановете за нови слънчеви централи, които са в най-напреднала фаза и могат да се случат в идната година и половина. .
Реклама #1 Скок непосредствено на върха
" Гълъбово солар БГ " и " Галакси РЕ " на създателите на " Винпром Пещера " са народен водач за момента

Обща мощ на плановете: 410 мВт

Най-големият притежател и оператор на слънчеви паркове в България сега се споделя " Сантера Ре ". Дружеството има двама съдружници - познати като създателите на " Винпром Пещера " - Антон Щерев (през " Солатер " ) и Атанас Петров (през " Орбиас " ).

Към момента компанията развива няколко плана през разнообразни свои сдружения. Най-големият, който официално е разграничен на три обособени централи, е " Дълго поле ". Той се осъществя през компанията " Галакси Ре " и сумарно би имал обща конфигурирана непрекъсната мощ 209 мВт. Ако се одобри за една цяла централа, то тя би била най-голямата в страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР