Статията е част от класацията на Капитал . Достъп до

...
Статията е част от класацията на Капитал . Достъп до
Коментари Харесай

Най-големите компании за метали: Първи сигнали за охлаждане

Статията е част от класацията на " Капитал ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. След мощния скок на приходите през 2021 година през предходната година фирмите в бранша регистрират много по-умерено нарастване. Възстановяването след коронавирус поддържа резултатите през 2022 година, само че резултатите от войната към този момент обръщат тренда. Търсенето през тази година е по-слабо, което ще се отрази на производството и продажбите. Класацията от хартиеното издание е допълнена с нови сдружения и текстът е обновен след подаването на докладите в Търговския указател.
След внезапния скок, който металургичните компании означиха през 2021 година, през предходната година растежът се забавя. Цените на множеството метали, които се създават в България, резервираха положителни равнища през 2022 година, само че търсенето в някои сегменти стартира да се охлажда. А наклонността през тази година се ускорява поради общата неустановеност около войната в Украйна и рецесията в Европа.
Реклама
Като цяло приходите на 30-те най-големи компании се повишават приблизително с 22%, само че това е много по-малко от регистрираните 36% миналата година. Единици са тези, които форсират растежа си, а има и няколко със спад на оборота. Общата облага леко понижава, с което рентабилността се свива до 8.5% (10% за 2021 г.), а една компания е на загуба.

Медните първенци За трета поредна година най-голямото металургично дружество в страната - медодобивното, като през 2022 година регистрира 8.2 милиарда лева доходи. Резултатът се покачва с 24% с помощта на високите цени на сярната киселина, която компанията създава като непряк артикул, както и на по-големия размер продукция - заводът е работил на практика без спиране. През тази година обаче производството краткотрайно беше спряно за планова поддръжка, което се чака да свие резултатите ().

Добро търсене като цяло регистрира и производителят на медни произведения " София мед ". " Радвахме се на много добра пазарна обстановка, цените на металите също помогнаха ", разяснява основният финансов шеф Сергей Влайков. Компанията е съумяла да трансферира по-високите цени на суровините и силата нататък по веригата на добавената стойност, тъй че инфлацията да не се отрази на маржа й на облага. За първата половина на тази година резултатите също са положителни, само че към средата към този момент се виждат сигнали за изстудяване на пазарите. От компанията деликатно наблюдават и почналия още в края на предходната година развой по повишаване на лихвените проценти, като упованията са те да се усилят още през втората половина на 2023 година
Радвахме се на много добра пазарна обстановка, цените на металите също помогнаха. Сергей Влайков
основен финансов шеф на ``София мед``
Реклама
С близо 64% покачва приходите си шуменската " Сарк България " (10-а в класацията) в третата си година на работа. Компанията, която е благосъстоятелност на турската Sarkuysan, стартира произвеждане на електролитна мед и проводници в Шумен през 2019 година Въпросителни при стоманата Производството на стомана в страната леко се намалява през предходната година по данни на Българската асоциация на металургичната промишленост (БАМИ). Заводът на усилва оборота си с 30%, въпреки че растежът е на половина на този от 2021 година

" Като цяло 2022 година беше хубава година, защото и потреблението набъбна съществено с възобновяване след коронавирус, и ценовите равнища бяха положителни ", сподели Антон Петров, член на управителния съвет на БАМИ и на борда на шефовете на " Стомана-индъстри ". По думите му обаче това остава прекрасен спомен. " В момента работят други фактори, които са също много фундаментални - като войната в Украйна, възходящият протекционизъм във всички страни по света, въглеродният отпечатък, цените на силата. Тези фактори за жалост водят до спад на търсенето, спад на производството и краткосрочни съмнения в пазара, защото никой не желае да поеме по-дългосрочни задължения ", разяснява той. Затова и упованията са 2023 година да е много по-трудна. Такава като цяло е и краткосрочната вероятност. " Войната даде много сериозен отпечатък освен районно, само че и в международен мащаб, като промени комерсиалните потоци. Цените на превоза паднаха, което приближи азиатските пазари към европейските, направи ги много по-конкурентни. Въпреки че има квотен режим, той не е задоволителен, с цел да ограничи тази конкуренция ", добави Петров.

Войната стои и зад по-слабите резултати на другия производител на стомана - " Промет стиил " в бургаското село Дебелт. Компанията е благосъстоятелност на украинската група Metinvest, чиито фабрики в източната част на страната пострадаха от съветската инвазия и три от тях стопираха работа. Българското дружество работи с украински заготовки, които се доставят от различен цех на групата ( " Камет-стал " ). Затрудненият превоз обаче е довел до понижаване на преработката край Бургас през предходната година. От доклада на " Промет стиил " излиза наяве, че заводът е работел със 77.8% от потенциала си, като създаденото количество стомана е намаляло със 119 хиляди тона (-20%). Макар че приходите се усилват с над 22%, това е много под двукратния растеж миналата година. Това е и единствената компания в бранша, която отичта загуба през 2022 година Труден интервал за цинка и оловото Пловдивският е един от дребното в бранша, които форсират растежа на приходите си през предходната година, с което към този момент те надвишават 900 млн. лева Производството и на двата метала е останало на равнищата от 2021 година (общо към 150 хиляди тона), само че от компанията регистрират по-високи борсови цени на цинка (ръст от 15.7%). Положително въздействие е оказал и по-добрият валутен курс долар/лев. При оловото през последните години се следи доста устойчиво ценово ниво в диапазона 2100 - 2200 долара/тон, като през 2022 година този тренд се резервира, споделиха от КЦМ.

Въпреки това като цяло последните няколко години са тежки за сектора, такава се обрисува и актуалната. " След коронавирус и енергийната рецесия 2023 година се развива в посока на понижено търсене в световен мащаб, което безспорно визира и цветните метали, които произвеждаме. От началото на годината цинкът поевтиня с 30% и се търгува на равнища, близки и даже под междинните за последните 10 години. Това, което виждаме, е, че индустриалното произвеждане в Европа е изправено пред съществени провокации и би трябвало да се ползват новаторски решения както от страна на бизнеса, по този начин и от държавните управления за опазване на конкурентоспособността ", разяснява изпълнителният шеф на КЦМ Иван Добрев.
След коронавирус и енергийната рецесия 2023 година се развива в посока на понижено търсене в световен мащаб, което безспорно визира и цветните метали, които произвеждаме. Иван Добрев
изпълнителен шеф на КЦМ
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР