Статията е част от класацията на Капитал . Достъп до

...
Статията е част от класацията на Капитал . Достъп до
Коментари Харесай

Дигиталното сърце на Bosch: 40 млн. лв. IT продукт от София

Статията е част от класацията на " Капитал ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. За 25 години софийската компания, която става част от немския тръст през 2015 година, пораства до бизнес за 40 млн. лева и екип от 300 души. Поръчките към локалния офис са от разнообразни области - произвеждане, енергетика, автомобилна промишленост, интелигентен дом и други. Тази година стартира нерешително, само че проектът е дълготрайно приходите да се удвоят. Статията е част от класацията на " Капитал ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. За 25 години софийската компания, която става част от немския тръст през 2015 година, пораства до бизнес за 40 млн. лева и екип от 300 души. Поръчките към локалния офис са от разнообразни области - произвеждане, енергетика, автомобилна промишленост, интелигентен дом и други. Тази година стартира нерешително, само че проектът е дълготрайно приходите да се удвоят.
Понякога да имаш единствено един клиент не е толкоз неприятно, изключително когато той е международен колос, който създава всичко от перални и печки до индустриални автоматизирани системи за сглобяване на коли. Тогава се оказва и че в реалност клиентът ти не е един, а десетки дребни късчета от световен конгломерат. Така в резюме може да се изясни по какъв начин българското звено на Bosch Digital (доскоро Bosch.IO) се трансформира в една от най-големите софтуерни компании в страната.

През 2022 година Bosch Digital, която през миналата година е работила в България през сдружението " Бош.ИО ", към този момент прекръстено на " Бош Диджитал ", е пораснала с внушителните 39.4% до 39.7 млн. лева доходи. Почти същият е растежът и при броя на наетите чиновници - при започване на 2022 година те са 210, в края на годината - 268, а към април 2023 година те към този момент са 299.
Реклама
Причините за този растеж са колкото елементарни, толкоз и комплицирани. Простата част е, че огромната Bosch има все по-голяма потребност от програмен продукт, който да задвижва нейните артикули. Сложната част е, че в действителност Bosch е група от компании и в доста от тях българското звено се оказва в свои води - произвеждане, енергетика, автомобилна промишленост, интелигентен дом и други. Допълнително през последната година върви и преструктуриране на веригата от софтуерни бизнеси, благосъстоятелност на Bosch, които образуват огромната група Bosch Digital с общо над 11 хиляди чиновници в нея.

Кьолн, София, Щутгарт Историята на българското звено е забавна. През 1997 година в Кьолн е учредена немската компания ProSyst, която година по-късно отваря офис в София. През 2015 година е добита от основаната в Щутгарт Bosch и приема името Bosch Software Innovations. През 2020 година то е заменено на Bosch.IO единствено с цел да бъде променено още един път при започване на 2023 година - този път на Bosch Digital, каквото име носят и останалите софтуерни звена на немския колос.

" Ние обичайно сме мощни в най-различни софтуерни артикули и планове в доста посоки. Предлагаме от IT и инфраструктурни решения, вътрешни мрежи, киберсигурност, облачни услуги, софтуерни лицензи и така нататък до по-сложни неща като корпоративни решения, интеграция на SAP системи и отвесни решения в другите домейни - промишленост, произвеждане, енергетика ", споделя Синиша Джукич, общоприет управител на Bosch Digital за България.

Джукич самичък по себе си е забавно лице. Роден в Сърбия, той живее в България от 1993 година Цялото му изявление с " Капитал " е на български език, който приказва без диря от какъвто и да било акцент. Отговаря на всички въпроси малко и всъщност, без да навлиза в лирически отклонения и клишета. Може би най-важното при Джукич е, че той в действителност е живял историята на компанията и е осведомен с всичките ѝ равнища - става част от ProSyst през 2000 година като софтуерен инженер, след което минава през разнородни функции, с цел да може през 2018 година да стане управител на целия офис.
Реклама
" Откакто сме част от Bosch Digital, се занимаваме с много повече неща, в сравнение с преди - цифров маркетинг, цифрови продажби, решения за цифрова идентичност и други Те, става известно, отварят доста порти ", споделя Джукич и прибавя, че предходната година е била извънредно сполучлива за компанията, както проличава и от числата във финансовия доклад. Той изяснява този растеж със мощната година за другите отдели на огромната Bosch, " което даде и на нас въздух под крилете ".

Джукич изяснява, че в предишното компанията е работила и за външни клиенти, което дефинира като " трудоемък бизнес, тъй като световният пазар изисква световно наличие ". Затова след придобиването през 2015 година Bosch Digital се насочва напълно към обслужване на Bosch, " тъй като тя сама по себе си е световна ".

Тук идва и въпросът дали работата единствено с един клиент от време на време не е ограничаваща. Според Джукич - в тази ситуация не, тъй като не третира Bosch като една компания. " Bosch групата е доста огромна - това са 420 хиляди души, четири огромни бизнес бранша и стотици бизнес отдели. Нашите клиенти действително са десетки ", споделя той и прибавя, че някои, по които българското звено работи, са към този момент планове на по над пет години. Малко терзания, малко рецензии и доста оптимизъм Тази година растежът на Bosch Digital евентуално няма да бъде толкоз величествен, колкото през предходната година, въпреки Джукич да отхвърля да даде прогноза в числово изражение. Причината: през първото тримесечие на годината доста от огромните компании по света, включително и Bosch, изпитват усложнения и боязън, че ще настъпи криза, в каквато Германия механически към този момент е. Българското звено обаче към този момент вижда възобновяване на бизнеса и Джукич чака в края на годината да види " по-сериозен напредък ".

Когато става дума за безконечните болки на българския софтуерен бранш с неналичието на фрагменти, Джукич заема освежаващо оптимистична позиция. " Предвид растежа от предходната година, когато наехме 100 души, не мога да се оплача ", споделя той и добавя, че сега компанията продължава да търси фрагменти - освен софтуерни инженери, само че и експерти по бизнес развиване, консултанти, дизайнери и " всички по веригата на виталния цикъл на едно софтуерно решение ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР