Стартирането на руския газопровод Северен поток 2 ще означава, че

...
Стартирането на руския газопровод Северен поток 2 ще означава, че
Коментари Харесай

Украйна предупреди Европа: Със Северен поток 2 ставате още по-зависими от Русия!

Стартирането на съветския газопровод " Северен поток 2 " ще значи, че Европа ще зависи само от ръководени от Москва тръбопроводи, до момента в който украинският маршрут за доставка на газ към Европа изчезва. Това предизвести ръководителят на компанията оператор на газотранспортната система на Украйна, осведоми " Ройтерс ".

Руската държавна корпорация " Газпром " съвсем приключи построяването на " Северен поток 2 ", което може да отклони директните газови потоци, които към момента минават през Украйна към Европа, само че компанията може да срещне компликации при приемане позволение за газопровода.

" Ако " Газпром " реализира стартирането на " Северен поток 2 " и сме принудени да усъвършенстваме украинската система, Европа няма да има опция да се върне в Украйна ", акцентира Сергий Макогон.

Украйна дефинира газопровода като съветско оръжие и опасност за европейската сигурност и упорства, че не е късно да се спре планът.

Руските управляващи настояват, че газопроводите " Северен поток 2 " и " Турски поток " имали за цел да подобрят енергийната сигурност на Европа.

Намаляването на доставките на съветски газ за Европа докара до бързо повишаване на цените и Макогон съобщи, че с цел да убеди европейците да употребяват новия газопровод, " Газпром " може да предприеме твърди ограничения.

По време на газовата " война " с Украйна през 2006 и 2009 година " Газпром " краткотрайно прекрати преноса към Европа в средата на зимата, а актуалните рекордно ниски ресурси от газ в европейските складове не биха компенсирали възможни спирания на доставките.

" Хората просто имат къса памет - 2009 е годината, когато съветският " Газпром " накара Европа да замръзне ", напомни Макогон.

През юли държавните ръководители на Германия и Съединени американски щати оповестиха съглашение, което трябваше отчасти да смекчи терзанията на Киев по отношение на новия газопровод, само че Украйна показва, че това е единственото заричане, което е видяла до момента.

Киев се притеснява, че от 2024 година " Газпром " ще спре преноса и съветската компания към този момент е почнала да редуцира доставките, а Унгария може да спре да получава газ през Украйна от октомври, до момента в който Полша може да спре да употребява маршрута от 2023 година

" Веднага щом той ( " Газпром " ) има техническата опция да заобиколи Украйна, без значение от каквито и да е разноски, той ще го стори. И ние чакаме, че щом " Северен поток 2 " бъде приключен, той ( " Газпром " ) ще направи всичко, с цел да изостави физическия пренос ", предизвести Макогон.

Германия даде обещание помощ за удължение на съглашението за пренос, само че Украйна акцентира, че единствено резервацията на украински директни уреди от европейски компании за доста години би била същинска гаранция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР