Стартъпът за електромобили Lightyear представи първото си електрическо превозно средство,

...
Стартъпът за електромобили Lightyear представи първото си електрическо превозно средство,
Коментари Харесай

Стартъп пуска в продажба соларен автомобил

Стартъпът за електрически автомобили Lightyear показа първото си електрическо транспортно средство, захранвано от слънчева сила, наречено Lightyear 0. Колата, която се показва, че е подготвена за произвеждане, има пробег от 388 благи, 44 от които, са единствено от слънчева сила.

Lightyear 0 е артикул на шест години проучвания и разработки от млад инженерен екип. Въпреки това, той не наподобява прекомерно друг от елегантния първообраз на седан, оголен за първи път от компанията през 2019 година Спецификациите са малко по-приземени: 388 благи против 450 благи на прототипа - само че цялостната форма и дизайн на транспортното средство наподобяват съвсем непроменени.

Включването на слънчеви панели, което е необичайност в автомобилното пространство, е това, което отличава това транспортно средство. Lightyear 0 разполага с пет квадратни метра „ патентовани слънчеви решетки с двойна извивка “, което разрешава на автомобила да се зарежда, когато се движи в близост или просто седи на слънце. Някой, който има всекидневно пътешестване до работа от малко под 35 км, би могъл да кара месеци, без да се постанова да включва автомобила за презареждане.

За климат като Холандия това би било два месеца, а в Испания или Португалия – цели седем месеца, съгласно разработчиците.

Lightyear 0 разполага с 60kWh батерия с четири електрически мотора и 174 конски сили. Производителите споделят, че транспортното средство ще форсира от нула до 100 км/ в час за 10 секунди и ще доближи оптималната скорост от 160 км в час, което сигурно е по-малко от множеството електрически коли на пазара, само че скоростта се допуска, че не е задачата, когато шофирате кола, задвижвана от слънчева сила.

Интериорът е предвидимо минималистичен, само че също по този начин изтънчен с намек към резистентност. Всички материали са 100 % вегански, в това число тапицерия от микрофибър, кожа на растителна основа, тъкани, направени от рециклирани бутилки, тапицерия от ратан палмово дърво и изолирана пяна от частици. 10,1-инчовият централен сензорен екран работи с Android Automotive. Lightyear 0 разполага и с опция за телефон като ключ, актуализации на софтуера по въздуха и Android Auto и Apple CarPlay.

Използването на слънчеви кафези за зареждане на електрическо транспортно средство не е дребен героизъм. Има голямо противоречие сред количеството слънчева сила, което най-хубавите кафези могат да уловят, и това, което е належащо, с цел да накара двутонно транспортно средство да се движи със скорост. Но Lightyear наподобява по-далеч от множеството компании, преследващи сходни планове. Има спецификация! И график за произвеждане! Компанията даже има индустриален сътрудник във финландския контрактуван производител Valmet Automotive. Това не са маловажни стадии.

Lightyear не е единствената компания, която се взира в слънцето за ентусиазъм. Aptera - стартъп от Калифорния, който се срина след Голямата криза - неотдавна беше възкресен и набира скорост. Германската стартъп компания Sono Motors също работи върху електромобил, захранван от слънчева сила. Концепцията Vision EQXX на Mercedes-Benz включва слънчев покривен масив от 117 кафези. А Toyota даде обещание спомагателен слънчев покрив за своя неотдавна пуснат електрически SUV BZ4X.

Lightyear настояват, че ще създаде единствено 946 транспортни средства, като всяко ще се продава за 250 000 евро. Тази висока търсена цена може да бъде сложна за продажба, само че производителите са оптимисти.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР