Стари гуми пламнаха и обгазиха село до Симитли, инофрмира БГНЕС.

...
Стари гуми пламнаха и обгазиха село до Симитли, инофрмира БГНЕС.
Коментари Харесай

Стари гуми пламнаха и обгазиха село до Симитли

Стари гуми пламнаха и обгазиха село до Симитли , инофрмира БГНЕС.

Гумите били в пункт за изкупуване на вторични първични материали в село Полето , община Симитли.
Пожарът зародил по-рано през днешния ден, към обяд.

Сигналът за случая е подаден в 12 часа от поданици на селото. Към мястото е изпратен екип на пожарната в Благоевград , който е изгасил пожара.

Според служащите в пункта за вторични първични материали горели сухи треви, като огънят се трансферирал върху гумите.
Местни поданици настояват, че гумите са запалени съзнателно.

На мястото пристигнали и служители на реда.

Гъст черен пушек обгази селото, намиращо се около Е-79 , допълват от осведомителната организация.
 Снимка 413373
Източник:

Във връзка с тази информация екипът на news.bg се опита да разбере дали в резултат на пожара въздухът в обитаемото място е бил нечист и дали съставлява заплаха за жителите. Искахме да разберем също по този начин дали пушекът може да понижи видимостта по основния път Е-79, създавайки заплаха за водачите.

От пресслужбата на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Благоевград не откликнаха.

Последва позвъняване до Регионалната ревизия по околната среда и водите в регионалния град. От там ни обявиха, че на " зеления телефон " на инспекцията не е подаван сигнал и надлежно към мястото на пожара не е изпращан екип, който да мери замърсяването в региона. Редно било такива сигнали да се подават или от жители, или от пожарната работа, откъдето обаче сигнал не е имало.

След това се обадихме в Изпълнителната организация по околната среда и водите, откъдето ни споделиха, че такива пожари кардинално съставляват заплаха за популацията и е било редно към мястото да бъде изпратен екип, който да замери чистотата на въздуха. От организацията обаче предприемали такива дейности единствено в случай че има подаден сигнал към " зеления телефон " на Регионална инспекция за опазване на околната среда, какъвто към този момент установихме, че е нямало.

Обадихме се и в Районната работа " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " в Благоевград. От там потвърдиха, че пожар е имало. Служителят, който обаче не се показа, отхвърли повече информация, а на въпрос за какво от службата не са подали сигнал към Регионална инспекция за опазване на околната среда ни препрати към пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

Отново след няколко опита за връзка с пресслужител в ОД на Министерство на вътрешните работи - Благоевград, взехме решение да позвъним на централата. От там се пробваха да се свържат с сътрудника си от пресцентъра, само че без триумф. Дежурният пък отхвърли да приказва за news.bg , тъй като и той не бил акредитиран. Все отново разбрахме, че въпросният чиновник от пресцентъра е бил през днешния ден на работа и евентуално е някъде из постройката на ръководството. Трябвало да продължим да пробваме да се свържем с него.

Продължаваме да звъним... Вече 5 часа след пожара измервания на въздуха надали са нужни. Остават обаче въпросите. Кой не си е приключил работата и за какво районната екоинспекция не е била известена? Има ли заведено по случая следствие, откакто локалните поданици на селото са безапелационни, че става въпрос за тенденциозен палеж? Имало ли е заплаха за водачите по пътя, който така и така е много претрупан?
News.bg ще продължи да работи по тематиката, до момента в който не стигне до отговорите. Дотогава звъним...
 Екоинспекторите в Пловдив разбрали от медии за пожар и ревизирали за замърсяване
Екоинспекторите в Пловдив разбрали от медии за пожар и ревизирали за замърсяване

Уведомяват ден по-късно, че замърсяване на въздуха нямало
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР