Стара Загора. Международният франкофонски ученически театрален фестивал ще се проведе

...
Стара Загора. Международният франкофонски ученически театрален фестивал ще се проведе
Коментари Харесай

Стара Загора: Франкофонският театрален фестивал в града вече е с нов формат

Стара Загора. Международният франкофонски училищен сценичен фестивал ще се организира от 26-ти до 29-ти април в Стара Загора. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора .
„ Това е двадесет и пето издание, след малко спиране, от пет години Фестивалът още веднъж се организира в Стара Загора. Настояваме да бъде в нашия град, тъй като традициите на ГПЧЕ „ Ромен Ролан “ са свързани с него “, сподели пред публицисти Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. По думите й тази година Фестивалът ще е с нов формат, резервира се обичайното присъединяване на трупи отвън конкурсната стратегия. Новото е присъединяване на посетители от Франция. Те са възпитаници от Гимназия „ Луи Жуве “ от Таверни, предградие на Париж. Френските театрали ще показват на 28 април вечерта „ Антигона “ на Софокъл. Общо 140 са участниците от България и чужбина.
Фестивалът се организира с поддръжката на Община Стара Загора, Френски институт-България, Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България /АПФБ/, взаимно с мрежата на Алианс Франсез. Той е учреден през 1993 година от Асоциацията на Преподавателите по и на френски език в България в партньорство с Френски институт-България.
„ Идеята е Стара Загора да стане непрекъснат хазаин на Фестивала “, сподели Велизара Цонева, шеф на Алианс Франсез в Стара Загора. Тя описа още, че по решение на Организационния комитет тази година той ще се организира с формат „ 10 от10 “, с цел да се впише в интернационалната мрежа на Фестивалите за Франкофонски училищен спектакъл - " 10 от 10 ". Десет френски създатели са написали 10 пиеси за деца и младежи, които ще се играят от участниците. Създатели на програмата „ 10 от 10 “ са Ян Новак и Ирис Мюнюс, модерни френски драматурзи.
Фестивалът събира възпитаници от 14 до 19 година, учещи френски език в езикови или общообразователни учебни заведения. В Стара Загора ще дойдат трупи от градовете: София, Варна, Бургас, Кърджали, Велико Търново, Благоевград и Ловеч. Ще вземат участие още домакините от ГПЧЕ „ Ромен Ролан “ Стара Загора, както и театрална натрупа от Полша, която е включена в мрежата „ 10 от 10 “. Пиесите би трябвало да са с дълготрайност 20 минути и в тях да вземат участие не повече от 10 души. Още три трупи ще се показват отвън програмата на състезанието. Една е от Франция и две от софийското учебно заведение „ Добри Войников “, чиито представители са носители на Златна маска от м. година
В петък в залите на Международния юношески център и Пето главно учебно заведение „ Митьо Станев “ ще се проведат пет театрални ателиета с по 25 участници, които ще бъдат водени от пет създатели и режисьори.
Официалното разкриване на Фестивала ще е в събота в 9.00 часа на сцената на Драматичен спектакъл „ Гео Милев “, където ще се играят всички пиеси.
Ще бъдат раздадени 8 награди - златна, сребърна и бронзова маска, маска за най- положителни артист и актриса, за млада вяра, за най- положително притежаване езика на Молиер и специфичната премия на Община Стара Загора. Театралната натрупа, която завоюва Златната маска, ще бъде поканена да взе участие в „ Театралните франкофонски срещи в Познан “ през май т.г.
Община Стара Загора
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР