Стъпката е от особена важност и предвид настъпващата световна икономическа

...
Стъпката е от особена важност и предвид настъпващата световна икономическа
Коментари Харесай

ВМРО внесе в НС закона за личния фалит

Стъпката е от особена значимост и поради настъпващата международна икономическа рецесия, която към този момент остави без работа и приходи стотици хиляди българи.
Ние от Вътрешна македонска революционна организация сме безапелационни, че тъкмо през днешния ден, когато страната още веднъж е изправена пред предизвикването по какъв начин да балансира бюджета и какви ограничения да се наложат, с цел да се избави човешкият живот, само че и да не блокира стопанската система, е настъпил моментът законопроектът да бъде вкаран в дневния ред на Народното събрание. Законът за отбрана на физическите лица при несъстоятелност е план, направен от специалисти по самодейност на зам.-председателя на Вътрешна македонска революционна организация и съпредседател на ПГ „ Обединени патриоти “ Искрен Веселинов още преди години. Поради огромния публичен интерес и след поредност публични разисквания той претърпя нужните промени в името на хората, само че и на юридическата процедура. България е единствената страна член на Европейски Съюз, при която няма никаква правна уредба в тази област. Време е пропускът в нормотворчеството и правоприлагането в България да бъде поправен.

Законът за отбрана на физическите лица при несъстоятелност има за цел да отбрани правата и ползите на физическите лица за превъзмогване на положението на несъстоятелност, основаване на опция за възобновяване на обществената и трудовата им интензивност, както и обезпечаване на заслужено угаждане на техните кредитори, гласят наредбите в него.

Защита по този закон може да получи всеки български жител, физическо лице, което не може да заплати своите парични отговорности минимум три месеца на едно или повече от своите изискуеми парични отговорности на обща стойност не по-малка от пет минимални работни заплати. Както и дебитор, който има едно или повече парични отговорности с общ размер до 200 000 лева и даде разполагаем на кредиторите си за угаждане на вземанията им цялото си имущество и бъдещите приходи за пет години, като се изключи несеквестируемите движимости и приходи.

Документът е основан на няколко съществени правилото, а точно: публичност; добросъвестност; ценене на правото на труд и заслужен живот; баланс сред ползите на длъжника и кредиторите; експедитивност, предвидимост, досегаемост и успеваемост на производството; право на присъединяване на всички кредитори в производството без значение от типа и произхода на вземанията им.

Съгласно текстовете безсъвестен дебитор е човек, който: е провокирал неплатежоспособността със свои умишлени действия; е наказан за корист на доверие, за закононарушение против кредиторите или за закононарушение против финансовата, данъчната или осигурителната системи, в случай че е реабилитиран; отговорностите му са за обезщетение на вреди от непозволено увреждане; не е получавал приход по трудово или друго правно отношение през три от последните пет години преди започване на производството, в случай че има справедливи аргументи за това; е укрил свое имущество или не е извършил обвързване в хода на производството по този закон.

Законът планува и Централен електронен указател на физическите лица в несъстоятелност към Агенцията по вписванията, в който да се записват база данни, касаещи статуса на засегнатите лицата.

Фактически този закон предлага цялостна правна рамка за отбрана на длъжниците, които попадат в неговия обсег, само че наред с него Вътрешна македонска революционна организация продължава да работи за незабавното приемане на промените в Закон за задълженията и договорите, предвиждащи 10-годишна безспорна отминалост за отговорности на физически лица.

МОТИВИ

към плана на Закон за отбрана на физическите лица при несъстоятелност

На 26 юни 2019 година в Официалния вестник на Европейския съюз беше оповестена Директива (ЕС) 2019/1023 на Европейския парламент и на Съвета за рамките за превантивно преструктуриране за опрощаването на отговорности и възбраната за реализиране на активност, за ограниченията за повишение на успеваемостта на производствата по преструктуриране, неплатежоспособност и опрощаване на отговорности и за изменение на Директива (ЕС) 2017/1132 (Директива за преструктурирането и несъстоятелността), като страните членки имат период до 17 юли 2021 година да съобразят законодателствата си с нея.

В директивата се приема, че физическите лица, които независимо и без значение упражняват комерсиална или друга стопанска активност, поминък или специалност, сходно на комерсиалните сдружения също са изложени на риск от изпадане в неплатежоспособност. Такава заплаха съществува и за физическите лица, които не правят независимо никаква стопанска активност – те също могат да изпаднат в несъстоятелност и да се трансфорат във „ безконечни длъжници”. Директивата задължава страните членки да уредят във вътрешното си законодателство процедура за опрощаване на отговорностите на физическите лица, упражняващи комерсиална или друга стопанска активност, както и свободна специалност или поминък. По-специално да се планува цялостно погасяване на отговорностите им след приключване на избран интервал от време, както и да се планува период за възбраните за реализиране на активност, когато са сложени под отбрана. Погасяването на отговорностите би трябвало да бъде планувано без значение от уредената в националните законодателства процедура - както при производства, включващи проект за погасяване, по този начин и при такива, предвиждащи осребряване на активите на длъжника или при композиция от двете. Държавите членки могат свободно да избират из сред тези различни процедури, водещи до угаждане на ползите на кредиторите на поставения под отбрана дебитор.

Член 1, § 4 от Директивата урежда опцията страните членки да разширят използването на производствата по този начин, че да се обзет и неплатежоспособните физически лица, които не са бизнесмени, и предлага в най-кратки периоди да стартират да ползват наредбите ѝ по отношение на опрощаване на отговорности и във връзка с тях. По този метод ще се реализира уеднаквяване в националните законодателства и ще бъдат по-пълно предпазени както ползите на огромните интернационалните компании, които най-често са кредитори, по този начин и на техните дребни длъжници.

С предлагания законопроект за отбрана при несъстоятелност на физическите лица се цели транспонирането на Директивата Европейски Съюз 2019/1023 в българското законодателство, като следва да се означи, че Република България е от дребното страни в света, която няма настоящ нормативен акт, уреждащ тази материя. Неговата изключителна значимост и новост се стимулират и с непредвидимите последствия, които ще настъпят след приключването на пандемията, провокирана от ковид COVID-19 и въведеното с решение на Народното събрание изключително състояние в Република България. При всички случаи броят на физическите лица в Република България, които ще се нуждаят от отбрана при несъстоятелност ще бъде неимоверно по-голям, в сравнение с в сегашния миг.

Проектът за закон за отбрана при несъстоятелност на физическите лица има за цел да отбрани правата и ползите на физическите лица, изпаднали в положението на несъстоятелност, като сътвори опция за възобновяване на обществената и трудовата им интензивност, както и обезпечаване на заслужено угаждане на техните кредитори. Това ще докара до преустановяване на съществуващото в Република България състояние на „ доживотна задълженост” на длъжници – физически лица, които нито могат да удовлетворят кредиторите си, нито да се освободят от съществуващата обязаност с тях. Въведеното със законопроекта бързо и дейно произвеждане цели да се реализира заслужено цялостно или отчасти угаждане на кредиторите на неплатежоспособния дебитор, като се подсигуряват правата на всички правни субекти, участващи в него.

Законопроектът планува основаването на цялостна правна рамка с механизми за отбрана, правила и условия за тяхното използване, когато е зародила неспособност за осъществяване на отговорностите от страна на длъжници - физически лица и в двете хипотези, планувани в Директивата - както когато са осъществявали комерсиална или друга стопанска активност, по този начин и когато не са правили такава. Предвижда се законът да се ползва за физически лица, които са български жители, както и чужденци, непрекъснато пребиваващи на територията на Република България, като са изключени едноличните търговци, съдружниците и акционери в търговски сдружения. Предлага се те да имат опция в производството за отбрана при несъстоятелност да употребяват безвъзмездна правна помощ по Закона за правната помощ, както и да бъдат освободени от възнаграждение на държавни такси.

За да бъде сложено физическото лице под протекция, законопроектът изисква кумулативното съществуване на две предпоставки – несъстоятелност и почтеност. Неплатежоспособността ще е налице, когато лицето е в трайно несъблюдение на едно или повече свои изискуеми парични отговорности на стойност не по-малка от пет минимални работни заплати. Въведен е правилото, че общият размер на отговорностите има оптималната граница от 200 000 лв., като съдът може да сложи под отбрана и дебитор, чието обвързване надвишава този размер, когато неплатежоспособността е настъпила по справедливи аргументи и ползите на неговите кредитори обуславят слагането му под отбрана. Принципно е и ситуацията, че цялото имущество и бъдещите приходи на длъжника в петгодишен интервал като се изключи несеквестируемите движимости и приходи служат за угаждане на неговите кредитори. Освен дееспособно неплатежоспособно физическо лице може да бъде предоставена отбрана, както и на недееспособни лица, по този начин и на неплатежоспособни съпрузи, намиращи се в законов режим на общественост. Защита при несъстоятелност може да изиска единствено дебитор, който е безкористен, като в детайли са уредени хипотезите, при които тази причина няма да е налице. Съдът е длъжен да следи служебно за добросъвестността на длъжника по време на цялото произвеждане, като в случай че това се откри непочтеност той го приключва.

В оферти законопроект производството по отбрана на физическите лица при несъстоятелност е уредено като охранително произвеждане. Като съществени правила са изведени публичността, бързината, предвидимостта, достъпността и успеваемостта му. Водещо значение има служебното начало – съдът може да прави служебно всички дейности по хода на делото за то да бъде завършено и да бъде постановено решение в едномесечен период от настояването на отбрана. Родово способен да прегледа молбата за отбрана при несъстоятелност е районният съд по сегашен адрес на длъжника, като родовата подсъдност не се трансформира при възможна смяна на сегашния адрес във висящия развой. По този метод се обезпечава посочената нагоре досегаемост и експедитивност на производството.

Със законопроекта се планува основаването на Регистър на физическите лица в несъстоятелност към Агенцията по вписвания. Той съставлява електронна база данни, съдържаща събитията, подлежащи на регистриране по реда на този закон, като за неговото водене се издава разпоредба от министъра на правораздаването.

С подаване на настояването за отбрана е належащо длъжникът да показа декларация по пример, одобрен от министъра на правораздаването. В нея се съдържат условия, свързани с имущественото положение на длъжника, въз основа на която съдът разпорежда на държавен правосъден реализатор правенето на план за списък. Предвидена е опция декларацията да бъде допълвана в границите на производството от длъжника или по искане на кредиторите му. Окончателният списък на имуществото на длъжника се утвърждава от съда. Държавният правосъден реализатор, изготвил утвърждения план за списък, прави дейностите по осребряване на имуществото по реда на изпълнителното произвеждане, уредено в част пета на Гражданския процесуален кодекс.

При уважаване на настояването за отбрана съдът постановява решение, с което слага длъжника под отбрана като дефинира несеквестируемото му имущество, утвърждава лист на кредиторите с признатите от съда вземания и се разпорежда за разкриване на специфична банкова сметка на длъжника. Служебно или по искане на кредиторите съдът може да назначи контролен орган и дефинира състава му. По този метод се дава опция за интензивно присъединяване на кредиторите в производството да упражняват надзор върху дейностите на длъжника след приемане на отбрана, защото те са най-заинтересовани с оглед угаждане на вземанията им.

Решението може да бъде анулирано на две групи учредения - когато се откри, че длъжникът е бил безсъвестен, заявил е погрешно събитие или когато не е неизпълнил свои отговорности след слагането му под отбрана, с което е увредил кредиторите си.

С влизане на решението в действие се стопират всички висящи изпълнителни и искови производства против длъжника по принцип, както и обезпечителни такива за налагане на ограничения и обезпечения по предявен или предстоящ иск. Прекратява се начисляване на лихви и неустойки и се прекъсва отминалостта на всички вземания на кредитори от утвърждения от съда лист. Със законопроекта се регламентира кардиналното състояние всички имуществени отговорности на длъжника да станат изискуеми, като се резервират съществуващите обезпечения на кредиторите.

С оглед постигането на задачите на закона се оферират ограничавания в правата на длъжника за периода на предоставената отбрана по отношение на присъединяване му в търговски сдружения, като се позволява той да прави комерсиална активност единствено като едноличен търговец, аграрни производител, майстор или упражняващ свободна специалност. Въвежда се възбрана за предписание с имуществата и промени в правните отношения, в които той се намира, увреждащи кредиторите му. Законопроектът планува наложително приемане на завещание по списък от длъжника, както и отговорности да заявява всяко новопридобито имущество, надвишаващо несеквестируемото, което служи само за угаждане на кредиторите му. Всички кредитори могат да упражняват правата по член 134 и член 135 от Закона за отговорностите и договорите, да правят прихващане, както и да скапват контракти, по които длъжникът е изправна страна.

За реализиране на цялостно сходство с Директивата е въведено кардиналното състояние, че след приключване на пет години от влизането на решението в действие всички необезпечени имуществени отговорности се погасяват. Предвидени са изключения от този принцип по отношение на отговорностите на трети лица, обезпечени от длъжника, отговорностите за прехрана и гледане, както и за обезщетяване на вреди от непозволено увреждане или закононарушения, осъществени от длъжника. Ако длъжникът удовлетвори кредиторите си преди приключване на петгодишния период или всички негови отговорности са погасени, той може да изиска предварително изтриване от регистъра.

С цел отбягване на злоупотреби се планува опция за нова отбрана от дебитор, получил такава по този закон, да се търси не по-рано от пет години след миналата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР