Станах доброволец, защото бях болна, бях в болница, видях умората

...
Станах доброволец, защото бях болна, бях в болница, видях умората
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Видях ковид кризата от трите й страни, не мога да преживея смъртта на хора

 Станах доброволец, тъй като бях болна, бях в болница, видях умората на лекарите, медицинските сестри и санитарите и взех решение, че когато изляза, ще оказа помощ с каквото мога “, показа в ефира на bTV Корнелия Нинова във връзка интереса към задачата й на доброволец в коронавирус поделение в столична болница.

Лидерът на българските социалисти обясни, че има строга процедура за допускане на доброволци – попълнят се няколко документа, заявления, получава се инструктаж:

" Не е просто да отидеш. Правя каквото ми наредят лекарите и медицинските сестри – чистим пространствата, дезинфекцираме коридорите и пространствата, носим храната от стола до отделението, караме я с колички, медикаменти от склада в отделението, преобличаме болните, оказваме помощ им да се хранят. Когато някой е изписан, след него чистим леглото, дезинфекцираме, сменяме чаршафи. Следобед се събират и се изнасят биологичните и токсичните боклуци в избрани чували. Има страховит ред ", разкри уговорките с и в профилираното поделение на Окръжна болница в София Корнелия Нинова в предаването " Лице в лице “.

Тя не скри, че не намира работата за физически тежка, само че прочувственият и психическият миг за нея са сложни:  " Не мога още да преживея гибелта на хора, които видях в нашето поделение и на които няколко дни съм пособия. Това е прочувственият проблем, не мога да привикна с това ".

По мотив рецензиите, че с доброволчеството си прави пиар, тя прикани: " Заповядайте, има задоволително работа за всички. Само един ден, не повече. Като видите очите на лежащите в отделението, ще си измененията мнението. Нуждата от поддръжка и помощ, незадоволителното фрагменти, изтощените хора. Опитайте. Видях трите страни на коронавирус рецесията. Бях болна, знам каква е борбата, тъй като при мен беше мъчно. Сега съм на страната на тези, които се грижим за болните. Виждаме труда, умората, напъните на лекарите и медицинските сестри. Освен отва съм ръководител на парламентарна група – там, където взимаме решенията и се вършат законите, и където носиш отговорност за милиони хора, когато натиснеш копчетото - в Народното събрание. Това ме прави по-пълноценна при вземането на решения. Знес народен представител от ГЕРБ – доктор си разреши жлъч във връзка с доброволчеството. Казах им и на тях – елате единствено един ден при нас и доста ще се замислите преди да натиснете бутона за гласоподаване, няма да го вършиме механично. "

Тя открои като първокачествен въпрос в здравната рецесия неналичието на фрагменти: " Трябва да решим въпросът с лекарите, медицинските сестри – тяхното възнаграждение и професионално развиване. Затова предлагаме заплатите им да не зависят от обстановката, а да има държавна разпоредба за установяване на заплащането на хората в опазването на здравето. Тоест да бъде обезпечено базовото им възнаграждение – оттова нататък всяка болница може да надгражда. Държавата да заплаща специализациите, с цел да се развиват младите фрагменти в медицината. Вчера си приказвах с лекарския екип в отделението – те споделят, че им трябват младежи. "

По мотив настояването на левицата за чуване на Борисов в Народното събрание, Нинова уточни: " Искаме в България да се съблюдават законите и Конституцията еднообразно от всички. Няма министър-председател в Европа, който една година да не е стъпвал в Народното събрание, изключително в рецесия. Борисов дава изявленията и послания от Facebook и джипа си. Така не се ръководи страна държавнически. Щяхме да го питаме – защото той е единственият, който взе участие в Съвета на Европейски Съюз, където се взема решение кои ваксини, по кой метод, по какъв начин ще се финансират. От нас се искаше Народното събрание да даде пълномощия на Министерски съвет по тази тематика – за договарянията с Европейски Съюз и доставките на ваксини. Затова искахме да пристигна и да ни осведоми. Щяхме да питаме, да вземем за пример, за какво в решението е записано, че една избрана ваксина, която преди този момент България е отказала – не се знае за какво, по-късно от европейските органи са се обадили и са споделили, че ние сме единствените, които сме отказали, и Борисов се е съгласил – и през днешния ден Народното събрание трябваше в допълнение да даде позволение тази ваксина да бъде включена. Щяхме да питаме  – какво е наложило това непостоянно държание ".

Като различен от огромните проблеми на рецесията Нинова уточни недоверието на българските жители към решенията на институциите.

Освен здравният миг, има социално-икономически, твърди тя. " Защо настоявахме през днешния ден да се запише, че имунизацията ще бъде безвъзмездна и доброволна? Настоявахме, тъй като нямаме доверие в това, което споделят ръководещите от болшинството. Действията на ръководещите през днешния ден потвърждават хаоса в ръководството на рецесията. Министърът твърди, че имунизациите ще бъдат доброволни и безвъзмездни. Ние призоваваме да се запише в закона. ГЕРБ и Обединени патриоти гласоподават " срещу " – и предлагането отпадна. Отдавна ръководещите не излагат претекстове за гласуванията си и решенията, които вземат.  Правят всичко напук и по-късно упрекват българския народ, че не носят маски ", безапелационна е Корнелия Нинова.

По тематиката за водната рецесия, ръководителят на Българска социалистическа партия съобщи: " Няма ръководство, което да подсигурява сигурност и непоклатимост в страната. Идва един министър – приказва едно, идват други двама след него – приказват противоположното. Накрая Борисов ги вика и се оказва нещо ново. Да погледнем съществено на въпроса – вижте отчета на  Държавна организация по метрология и механически контрол - прави проверка на язовирите и споделя, че има 700 рискови язовира сега. Вижте Доклада на държавната комисия за енергийно и водно контролиране за ВиК бранша – споделя се, че нито едно от ВиК сдруженията не дава отговор на проекта, който са му заложили и дали. Вижте разбор на Национален статистически институт – вложенията във водопреносната мрежа са се нараснали за година, само че са се нараснали и течовете – 60 % от водата изтича някъде. Какви са решенията на държавното управление и какво би трябвало да се направи?  Първи проблем- сътвориха ВиК холдинг с 1 милиард лв. капитал – нещо да сте чули за него да прави? Създадоха държавно сдружение, което да ръководи язовирите и отпуснаха 500 милиона за ремонт на язовири. Хвърлят се пари, а резултатът е противоположен – от ден на ден вода изтича. В същото време непрекъснато подвигат цената на водата за хората ".

Нинова изложи в тв ефира предложенията на левицата по този проблем: държавни вложения за възобновяване на Напоителни системи, вложения за възобновяване на водопреносната мрежа. Тя напомни, че от Българска социалистическа партия са внесли предложение в бюджета за 1 милиард лв. такива инвестиции– вместо това, по думите й, ръководещите са разрешили на всеки земеделец да боде земята и там, където тръгне вода, да си полива.

" Ние сме " за " това страната да има роля в основните браншове – железопътна инфраструктура, енергийна, водна. Против сме тези основни браншове да се дават на концесия и да се продават ", сподели още Нинова.

На въпрос за опцията за отсрочване на постоянните избори, Нинова бе безапелационна: " Не сме обсъждали този въпрос, не е подложен публично. Виждаме, че разнообразни представители се пускат, с цел да тестват публичното мнение. Нашата позиция на този стадий е да се проведат постоянните избори по този начин, както са планувани – през месец март ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР