Срокът за подаване на годишна данъчна декларация и довнасяне на

...
Срокът за подаване на годишна данъчна декларация и довнасяне на
Коментари Харесай

Данъчните декларации вече ще са по-удобни

Срокът за подаване на годишна данъчна декларация и довнасяне на дължимия налог общ приход от физическите лица остава неизменен - до 30 април

© Цветелина Белутова Актуализирайте уеб браузърите си
От данъчната организация припомнят, че от 17 февруари тази година достъп до електронните услуги на Национална агенция за приходите ще имат единствено " новите версии на най-популярните браузъри ", тъй като те поддържат криптографски транспортен протокол (версия 1.2, TLS 1.2). Някои от по-старите версии не поддържат този протокол и по тази причина от данъчната организация предлагат всички ползватели на електронни услуги да актуализират браузърите си. Мярката се ползва за повишение на сигурността в обмена на данни и спомагателна отбрана на информацията.До 28 февруари тази година компаниите и работодателите в България би трябвало да подадат към Националната организация за приходите (НАП) информация за изплатените през предходната година приходи по трудови контракти, заяви данъчната организация във връзка началото на тазгодишната данъчната акция на 10 януари. Това е едно от новите условия за сдруженията в страната, като до момента те трябваше да попълнят и подават информация единствено за приходи, изплатени от извънтрудови взаимоотношения, като възнаграждения и по цивилен контракти. Тук става дума за обичайна информация по член 43, в този момент разширена до две информации - за извънтрудови и за трудови приходи. Срокът за промяна на подадената от компаниите информация е 30 септември.

Данъчните заявления - към този момент по-удобни

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики На база информацията, получена от работодателите в тези информации, Национална агенция за приходите ще попълня авансово част от данъчната информация в годишната декларацията на работещите. Така тези хора, които подават декларациите си онлайн, би трябвало единствено да ревизират дали информацията в тях е вярна и по-късно да я изпратят. Прикачването на сканирани служебни бележки или ТЕЛК решения към този момент няма да не е нужно, няма и да бъдат раздавани от работодателите, в случай че не бъдат категорично поискани от служителя.

Важно е да се означи, че Национална агенция за приходите попълня авансово единствено информацията за приходи от трудови и извънтрудови контракти. Служителите могат да редактират информацията, в случай че не е вярна, работодателят не е подал такава или има пропуски, и носят цялата отговорност за данните след подаване на декларацията. Други приходи не са включени в авансово попълнената информация - като да вземем за пример изплатени наеми сред физически лица.

Срокът за подаване на годишна данъчна декларация от чиновниците и погашение на налога за довнасяне е 30 април, а този за прилагане на отстъпката от 5% от налога за довнасяне (до най-много 500 лева.) се измества от 31 януари на 31 март, тъй като авансово попълнените заявления ще са подготвени през март. От организацията означават, че тази година чакат 600 хиляди данъчни заявления от физически лица (две трети от тях подадени по електронен път) и 300 хиляди от компании.

Самоосигуряващите се могат да подават данъчна декларация за 2019 година единствено по електронен път, което значи, че би трябвало да имат личен идентификационен код (ПИК), който обезпечава достъп до електронните услуги на Национална агенция за приходите.

Няма промени по декларациите за корпоративни налози, означават от данъчната организация.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР