Ако има нови избори, ДПС ще има още по-добър резултат,

...
Ако има нови избори, ДПС ще има още по-добър резултат,
Коментари Харесай

Какви са възможните сценарии за съставяне на правителство

Ако има нови избори, Движение за права и свободи ще има още по-добър резултат, въпреки че всички бягат от нея. Има Такъв Народ са обнадеждени от резултатите, приказват като че ли мандатът е при тях. Абсурдно би било третият мандат да отиде при Българска социалистическа партия, в случай, че имат 18 депутати. Ако не стане с първия мандат, всички други обединения са невъзможни. Всички се надяват или ПП-ДБ да се разцепи, с цел да се направи нещо с Демократична България, или " Величие " да се разцепи. Това сподели за " Твоят ден " социологът от Българска академия на науките Алексей Пампоров.

От своя страна социологът от " Галъп Интернешънъл " Светлин Тачев счита, че не би трябвало да се вглеждаме какво приказват политиците, защото мнението им се сменя непрекъснато. " Не виждам по какъв начин ще се образува държавно управление с първия мандат. Който поддържа ръководство на ГЕРБ и Движение за права и свободи, ще се самоубие. Това не би било преференциално за Борисов, би трябвало му ПП-ДБ. Остава въпросът по какъв начин в това Народно заседание може да се образува кабинет. С първия мандат ми наподобява мъчно, с втория пък невероятно. Заявката е с третия мандат да се сформира държавно управление, въпросът е дали ГЕРБ и Движение за права и свободи са склонни да го поддържат. Вероятно би било от рода на служебните кабинети - по-малко ярки политически фигури и повече специалисти ", разяснява той.

Нека опита Борисов да предложи кабинет, само че ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи нямат безусловно болшинство, а държавно управление на малцинството няма да бъде устойчиво. Дори може да не встъпи в служба, а да бъде провалено. Другото решение е експертно националноотговорно държавно управление. Един кабинет на националното единодушие би могъл да даде подтик на промените. Това съобщи някогашният длъжностен министър председател проф. Георги Близнашки в " Твоят ден ".

Той е от главните създатели на Конституцията в сегашния ѝ тип. " Основният проблем не е изборната система, а неучастието на жителите в гласуването. Партията на Борисов разполага едвам с 8% от общата поддръжка на гласоподавателите, което води до липса на легитимност. Ще последва нов срив, ще се търсят други политически решения - Велико Народно заседание или президентска република. Радев е измежду виновниците за политическата рецесия, тъй като внесе разделяне ", уточни той.

По думите му без безапелационни национални водачи нещата няма по какъв начин да се развият в положителна тенденция. " Има паралелна страна, която ръководи. Политическата ни система е на ръба на пропастта, по тази причина би трябвало да има държавно управление непременно, само че то да е експертно. Избори през септември ще дадат пагубни резултати. Борисов би трябвало да си даде сметка, че той ще заплати, в случай че няма кабинет ", разяснява Близнашки.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР