Срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп са повдигнати обвинения

...
Срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп са повдигнати обвинения
Коментари Харесай

Доналд Тръмп е обвинен в опит за преврат за щурма на Капитолия

Срещу някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп са повдигнати обвинявания за опит за прелом, свързани с щурма в Капитолия от 6 януари 2021 година Това стана ясно при започване на чуванията за нападението, водени от Специалната комисия на Камарата на представителите на Съединени американски щати.

След съвсем една година следствие комисията ще покаже видеозаписи на свидетелски показания от високопоставени представители на Белия дом. Сред тях са синът на някогашния президент Доналд Тръмп-младши и щерка му Иванка. Този месец се чакат общо 6 чувания.

Заместник-председателят на комисията за Републиканската партия Лиз Чейни сподели, че Тръмп е " запалил пламъка на офанзивата ", а демократът Бени Томпсън уточни, че протестът е заплашил американската народна власт.

Поддръжниците на Тръмп нахлуха в постройката на Конгреса на 6 януари предходната година, когато беше срещата на депутатите за потвърждаване на изборната победа на Джо Байдън.

В първите часове от чуванията бяха излъчени фрагменти от показания на някогашния основен прокурор на Съединени американски щати Бил Бар, съгласно който изказванията на някогашния президент, че изборите са били откраднати, са неоснователни.

„ Не можем да живеем в свят, в който настоящата администрация остава на власт въз основа на своето мнение, неподкрепено с съответни доказателства, че е имало машинация на изборите “, сподели някогашният основен прокурор.

На чуването е пуснат и запис от показанията на Иванка Тръмп, в който се споделя, че тя „ приема “ мнението на прокурора.

Самият Доналд Тръмп дефинира процедурата по следствието като " политическа машинация " и още веднъж загатна, че ще се кандидатира за президент на идните избори през 2024 година Тръмп продължава да поддържа тезата си, че успеха на Джо Байдън за президент е изборна машинация.

Председателят на комисията Бени Томпсън сподели, че 6 януари е кулминационната точка на " опит за прелом " и безочлив опит за събаряне на държавното управление.

" Насилието не беше инцидентно. Това беше последната опция на Тръмп ", добави още той.

Изслушването беше излъчено онлайн по доста американски телевизионни канали. Събитието съзнателно беше планувано да се излъчи в най-гледното време с вярата да се събере огромна телевизионна публика в опит Демократическата партия да укрепи позициите си, показват някои анализатори.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР