Средно на 10% от децата не са поставени задължителните .

...
Средно на 10% от децата не са поставени задължителните .
Коментари Харесай

Около 10% от децата са без задължителни ваксини

Средно на 10% от децата не са сложени наложителните. Тази трайна наклонност се следи за последните седем години, сочи информация на броя ваксинирани и обсег в проценти от 2014-а до 2020-а, представена от Монитор.
През годините процентите варират, като за 2014-а минимум деца получили ваксина против Хемофилус инфлуенце вид Б – 82,7%, а през 2020-а единствено на 84,5% от децата на 12 години е направена реваксинация против морбили, паротит и рубеола. Обхватът на БЦЖ имунизацията пък е трайно най-голям и за последните 7 години не пада под 95,5%, сочи още справката.
 Ангел Кунчев: Решихме у нас да се ползва имунизацията на Янсен Ангел Кунчев: Решихме у нас да се ползва имунизацията на " Янсен "
Нашето решение е да се употребява имунизацията на " Янсен ", чакаме още една доставка и ще се разпредели в празничния интервал. Това сподели глав...
Пандемията като цяло не е повлияла отрицателно на ваксинирането на децата и обезпечените зелени коридори при персоналните лекари във вторник и четвъртък за слагането на наложителните ваксини са дали резултат. " Не допуснахме срив в имунизационното покритие за естествения имунизационен календар, даже за две от болесттите имаме по-добър резултат през тази година, в сравнение с предходната. Това значи, че общопрактикуващите лекари са си свършили работата. Дори и с известни отлагания поради пандемията след това са наваксани и са направени имунизациите на децата ”, разяснява и основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев.
През 2020-а има нарастване на % сложени ваксини против туберкулоза и пневмококови инфекции по отношение на тези през 2019. Миналата година 97% от новородените са получили БЦЖ ваксина, до момента в който през 2019-а те са били 95,5%. Срещу пневмококови инфекции били предпазени 90,3% през 2020-а, до момента в който преди две години били ваксинирани 89,6%. За предходната година най-осезаем бил спадът на обсега при първата имунизация против морбили, паротит и рубеола. МПР на 13 месеца имали 88,3% от децата, до момента в който през 2019-а те били 95,1%. При всички останали наложителни ваксини спадът в обсега през 2020-а е към 1-2%.
До 12% от всички подлежащи на имунизация в детска възраст предходната година се регистрират като неимунизирани вследствие на аргументи от медицински или немедицински темперамент. Тяхната имунизация е отсрочена заради болести през цялата минала година, които могат да бъдат трайни или краткотрайни. Немедицинските аргументи като отвод от имунизация от страна на родителите са по-редки за неимунизирането на децата. Предстои да бъдат направени и оферти за смяна в Наредба 15, в която регламентират целесъобразни, наложителните и целевите имунизации и реимунизации.
" Поради вероятността да продължим да употребяваме имунизацията за Коронавирус в малко по-дълъг интервал е обикновено тя да бъде част от целесъобразния имунизационен календар. Нито имаме концепцията, нито обмисляме да става наложителна. В календара желаеме да включим имунизацията за варицела, стига да има обезпечено финансиране ”, изяснява доцент Кунчев. Според наредбата целесъобразните имунизации и реимунизации се правят против възнаграждение в Националния имунизационен и съвещателен център при Националния център по заразни и паразитни заболявания, в имунизационните кабинети на РЗИ и в лечебни заведения. Такава е имунизацията против сезонния грип, която най-често си слагаме при персоналните лекари, откакто авансово сме я закупили от аптека или заплатим на място за такава.
 Над 1 милиард ваксини са направени в целия свят, половината от тях в три страни Над 1 милиард ваксини са направени в целия свят, половината от тях в три страни
Над един милиард дози ваксини са сложени в целия свят, по-малко от пет месеца след началото на първите имунизационни акции, демонстрира...
Данните демонстрират, че 7% от лицата над 65-годишна възраст са били имунизирани против сезонния грип през 2020/2021 година Това се дължи на програмата за предварителна защита на грипа при хората над 65 години, която започва през 2017/2018 година Благодарение на нея последователно процентът се повишава от 2 на старта на акцията, през 2,2% през 2018/2019, по-късно 4% през 2019/2020. Така през този сезон се доближава най-висока отбрана на възрастните за последните 20 години. Програмата продължава и идната година, като задачата е 10% от лицата над 65 години да бъдат обхванати.
Повече от 8400 души годишно постъпват в болница с пневмония, породена от грип, сочи " Натоварване на болнична система при грипните болести в България ” през сезон 2018/2019 година и 2019/2020 година 25% от тях са на лица над 65 години. Доц. Кунчев разяснява, че поради интерференцията на другите вируси предишния зимен сезон се е стигнало до невиждана обстановка и е нямало грипна зараза. Имало е единствено дребен пик през 10-ата седмица. От графиките излиза наяве, че тогава заболеваемостта на 10 000 население е била малко над 80, до момента в който по време на пика през 2020-а е била 243. Директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания и ръководител на Експертно-консултативния съвет по имунизации при министъра на опазването на здравето проф. Тодор Кантарджиев пък добави, че при 2000 изследвани проби на лица със признаци, присъщи за грип А и грип Б,. Мерките предходната година са довели и до спад в заразните заболявания. Той уточни, че случаите на коклюш през 2020-а по отношение на 2019 са спаднали от 70 на 27. Случаите на морбили от 1235 през 2019 през 2020-а са били 257. На хепатит А пък от 198 до 121.
" Благодарение на ограниченията се научихме да употребяваме дезинфектанти, да съблюдаваме разстояние. От неприятните работи има и хубави страни. Дано да запазим навиците и по-нататък, с цел да запазим това ниско равнище на заразните заболявания ”, разяснява доцент Кунчев. За идния грипен сезон от СЗО оферират 4-валентна ваксина. Тя ще е против варианта Виктория и Камбоджа от група А, Вашингтон и Пукет. " Това са вариантите, които ще бъдат във имунизацията. Тази година те ще бъдат с по-голямо количество антигенно наличие за възрастните хора ”, изясни проф. Кантарджиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР