Сръбският премиер Ана Бърнабич нарече "политически нонсенс" присъствието на Косово

...
Сръбският премиер Ана Бърнабич нарече "политически нонсенс" присъствието на Косово
Коментари Харесай

Сърбия официално се противопостави на участието на Косово на форума за Западните Балкани в София


Сръбският министър председател Ана Бърнабич назова "политически нонсенс" наличието на Косово на срещата на върха за Западните Балкани в София на 17-ти май.

Бърнабич посочи, че "решението за присъединяване в този конгрес на управляващите в Белград ще зависи от ходовете на Прищина във връзка с основаването на Асоциацията на сръбските общини в Косово". "В взаимозависимост от това решение Сърбия ще вземе решение за присъединяване си в срещата на върха на 17-ти май в София. България е наш огромен сътрудник. Европейският съюз е наша стратегическа цел. Ние желаеме да имаме добра връзка. Нашата страна има интерес да бъде на тази среща", акцентира Ана Бърнабич.

Според нея "Косово даже теоретически не може да участва на този конгрес като държава". "Европейската комисия е неутрална по въпроса за статута. Косово не е страна, а област в границите на Република Сърбия. Пет, освен това мощни държави-членки на Европейски Съюз, мислят по този начин", добави сръбският министър-председател.

"Регионалната непоклатимост е доста значима за Сърбия. Ние имаме максимален интерес да има непоклатимост, тъй като каквато и да е дестабилизация може да навреди на към този момент постигнатите резултати при тези тежки промени, които извършихме в предходния период", акцентира Бърнабич.

БГНЕС напомня, че Косово разгласи самостоятелност през февруари 2008 година. До през днешния ден над 100 страни по света, в това число и България признаха независимостта на някогашната сръбска провинция. /БГНЕС и РТС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР