Според Закона за управление на етажната собственост всеки плаща своя

...
Според Закона за управление на етажната собственост всеки плаща своя
Коментари Харесай

Колко ще трябва да доплатите за обновяване на блока?

Според Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност всеки заплаща своя принос и дава отговор съгласно своите идеални от общите елементи и до размера на идеалните елементи. Разпределението на каузи за съфинансиране по втори стадий санирането на всеки апартамент ще се окаже следващо предизвикателство пред притежателите. Средно доплащането за апартамент ще бъде сред приблизително сред 5 и 10 хиляди лв.
Колко действително ще би трябвало да доплатите за санирането на постройката, в случай че вашата е в листата на запасите и решите да кандидатствате по втори стадий на процедурата за възобновяване по Националния проект за възобновяване и резистентност, където личните би трябвало да доплатят 20% от цената на обновяването?

За огромни здания, строени по промишлен прийом (панелни, ЕПК и др.), съфинансирането ще бъде към 2000 - 4000 лв., а за по-малки здания може да доближи 10 000 - 12 000 лв., демонстрират данни на консултанти в сферата.
Реклама
Ето и съответен образец за жилищна постройка, която ще кандидатства по втори стадий на процедурата, от столичния регион " Средец ".

Тя е с 10 жилища и 1150 кв.м РЗП. Обновяването на цялата постройка, която е в извънредно положение, коства 330 хиляди лв., като съфинансирането, което притежателите би трябвало да намерят, е 66 хиляди лв.. Всеки апартамент има 10% идеални елементи от общите, което значи, че приблизително на апартамент разноските ще са към 6600 лв. (20-те %, изчислени на база притежавани идеални елементи от общите елементи на сградата). При отчитане нуждата от промяна на дограмата в съответно жилище сумата може да се усили или намалее с към 1000 лева, разясняват консултантите.

Според Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност всеки заплаща своя принос и дава отговор съгласно своите идеални от общите елементи и до размера на идеалните елементи. Това значи, че в случай че има притежатели, които не заплащат, не би трябвало това да натежава при погашение на заем, в случай че е взет от притежателите. Но в действителност това определение има недостатъци. " Две жилища с идентична площ могат да имат друга сума за съфинансиране, един е сменил дограмата, а другият не, и тогава става още по-сложно, а кой какъв брой ще заплати би трябвало да е ясно още в самото начало ", изяснява Цвета Наньова от Българо-австрийска консултантска компания и един от най-опитните експерти в сферата.

Реклама
В обстановка, в която липсват обезпечени благоприятни условия за съфинансирането преимущество ще имат дребните здания, тъй като, преди всичко, могат по-лесно да обезпечат съфинансиране от 20% и на второ място, притежателите са по-малко и могат по-лесно да се схванат. Не е реалистично 100 притежателя да имат консенсус по всеки въпрос, пък било то и за нужда да обезпечат единствено по към 3000 лв. на апартамент.

Очакванията са за втория стадий на процедурата междинният размер на вида кандидатстващи здания да е до 1500 - 2000 кв. метра РЗП с до 16-20 независими обекта, споделят от Българо-австрийска консултантска компания.

Според Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност всеки заплаща своя принос и дава отговор съгласно своите идеални от общите елементи и до размера на идеалните елементи. Това значи, че в случай че има притежатели, които не заплащат, не би трябвало това да натежава при погашение на заем, в случай че е взет от притежателите. Но в действителност това определение има недостатъци. " Две жилища с идентична площ могат да имат друга сума за съфинансиране, един е сменил дограмата, а другият не, и тогава става още по-сложно, а кой какъв брой ще заплати би трябвало да е ясно още в самото начало ", изяснява още Цвета Наньова.

Ако става дума за еднофамилни здания въпросът с обезпечаването на средства е относително явен. Но когато има доста притежатели, намирането на финансиране става по-сложен развой. Към момента няма механизъм с държавни гаранции, а кредитирането на съдружие на притежателите е непозната материя за банките и рискът е висок. Част от банковите институции твърдят, че работят по такива принадлежности, само че сходни артикули за многофамилни жилища към момента няма.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР