Според социалния министър Бисер Петков един от съществуващите проблеми в

...
Според социалния министър Бисер Петков един от съществуващите проблеми в
Коментари Харесай

Социалната помощ за деца вече няма да минава през Агенцията за закрила на детето

Според обществения министър Бисер Петков един от съществуващите проблеми сега е неравномерното систематизиране на обществените услуги, мъчно се управлява и качеството им

[Редацкия] Още по тематиката
Новият закон за хората с увреждания: Квотите за бизнеса остават, въпреки и по-малки

Проектът получи единствено частична поддръжка от тристранката, само че ще бъде гласуван от Министерския съвет в сряда
16 окт 2018
Проектът на закон за хората с увреждания ще се преработва

Нов вид ще има до седмица. Държавата подсигурява спомагателни 150 млн. лева, само че квотите за работодатели евентуално ще останат
2 окт 2018 Родителите на деца с увреждания или в заплаха от обществено изключване към този момент няма да минават през Агенцията за протекция на детето, когато имат потребност от обществена помощ. Вместо това ще бъдат насочвани от локалната община към съответния снабдител. Това планува планът на новия закон за обществените услуги, който беше показан от общественото министерство. Въвежда се и още един нов миг - асистентска помощ за възрастни хора, които не могат да се грижат сами за себе си.

Текстовете са оповестени за публично разискване, като концепцията им е да създадат обществените услуги по-достъпни. В момента те са неравномерно разпределени, качеството им се управлява мъчно и няма открити стандарти. Друг е въпросът, че и към новия план към момента има доста незнайни, като да вземем за пример какъв брой ще коства използването му и по какъв начин тъкмо ще стане смяната.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Повече отговорност за общините

Целта е да се отстрани бюрокрацията, която съществува сега. Сега родителите на деца, които се нуждаят от някакъв тип помощ, като да вземем за пример консултация, би трябвало да подадат молба до Агенцията за протекция на детето и да минат през тежка административна процедура, траеща до 3 месеца, с цел да може детето им да получи помощ. Новият закон за обществените услуги планува всички тези стъпки да бъдат отстранени, като отговорността ще бъде трансферирана на общините, които и сега оферират избран набор обществени услуги. По този метод от общественото министерство се надяват доста повече деца да получат нужната им помощ, като в това време се отстрани стигмата за родителите от това да би трябвало да отидеш в Закрила на детето и да се страхуваш дали няма да ти го лишават. В общините ще са длъжни да предложат на родителите всички налични разновидности за обществени услуги в обсега им или да ги препратят към прилежащо кметство, което предлага това, от което детето се нуждае.

Законът планува всички обществени услуги за деца, както и за възрастни, които не могат да си разрешат таксите, да бъдат безвъзмездни. Все още няма планове какъв брой ще коства това, нито какъв брой хора евентуално биха употребили обществените услуги.

По данни на Агенцията за обществено подкрепяне към октомври тази година има 1811 обществени услуги, които се дават от 864 снабдители - публични или частни. Новият план планува до 2021 година да бъде основана карта на наличните услуги в България, с цел да може общественото министерство по-добре да възнамерява търсенето и предлагането им. В момента единствено 47 общини не оферират някаква форма на обществени услуги. Идеята в този момент е хората да могат сами да избират снабдители на обществена услуга, до момента в който сега са задължени да отидат там, където ги изпраща направлението.

Нова административна конструкция

С проектозакона се основава Агенцията за качеството на обществените услуги (АСКУ), която ще лицензира снабдители на услуги и ще създава описи с положителни практики. В момента няма конструкция, която да следи за качеството на обществените услуги, които се дават. Новата организация ще може и да глоби нарушителите. Социалният министър Бисер Петков съобщи, че АСКУ ще бъде формирана след преструктуриране на наличния състав на Агенцията за обществено подкрепяне.

В същото време с плана на Закона за хората с увреждания се предлага да се сътвори още една нова организация със сходни функционалности, като по този начин към общественото министерство ще бъдат отделени две нови структури с частично припокриващи се пълномощия.

Законът за обществените услуги ще влезе в действие от 2021 година, а в пълнотата си – едвам през 2035 година, когато би трябвало да бъдат затворени всички профилирани домове за възрастни хора с увреждания. Министър Петков съобщи, че към момента няма точни планове какъв брой ще коства приложението на закона. Разходите за обществени услуги за тази година са били за 230 млн. лева, а следващата година ще доближат 264 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР