Според подготвяните промени в здравеопазването дейносттите на Фонда за лечение

...
Според подготвяните промени в здравеопазването дейносттите на Фонда за лечение
Коментари Харесай

Закрива ли се в действителност Фондът за лечение на деца?

Според подготвяните промени в опазването на здравето дейносттите на Фонда за лекуване на деца и Комсията за лекуване в чужбина ще бъдат трансферирани към Здравната каса. Това се трансформира в една от най-обсъжданите и подложени на критика промени.

Единственото несъмнено е, че фондът се закрива. Оттам нататък по какъв начин тъкмо ще работи Здравната каса и какъв ще бъде редът, по който ще подкрепя деца, е безусловно неразбираем, тъй като следва да бъде направена разпоредба, а тя не е подготвена ”, разяснява Красимира Величкова от Българския дарителски конгрес пред BTV.

По думите ѝ до момента Фондът за лекуване на деца е бил финансиран от бюджета, от дарения, от санкции, налагани от Агенцията за протекция на детето, както и от депозитите, които партиите дават на Централната изборна комисия по време на избори.

„ Сега, с този проектозакон, законодателят споделя, че към този момент могат да се употребяват същите привилегии за дарения към касата”.

В диалога взе участие и журналистът Григор Малинов, на чието дете следва надзорен обзор в Болония през януари. „ Това пренасяне на фонда дали няма да попречва този процес”, попита той като израз на опасения, свързани с достъпа до лекуванията на децата, поради идните структурни промени.

„ Другото нещо за мен е по какъв начин ще се прави контролът. Видяхме, че през вчерашния ден министър Ананиев, който се води за най-хубавия бюджетар на републиката, направи крачка обратно и сподели, че още не е решено дали Общественият съвет към Фонда ще продължи да съществува или контролните функционалности ще са по някакъв различен начин”, разяснява още Малинов.

Според някогашния шеф на НЗОК доктор Нели Нешева обаче е рано да се вършат изводи за активността на Фонда, откакто функционалностите му бъдат трансферирани на Касата.

„ Думата „ закриване” не е тъкмо правилната – фондът се реалокира. В момента в министерството има Комисия за лекуване в чужбина, има Фонд за лекуване на деца в чужбина - това са комисии, които са идентични на три места. Формулярите се издават само от Касата – когато преминат всички механически разбори, се стига до касата. Съвсем обикновено е да се реалокират на място, където най-адекватно могат да реагират”, разяснява Нешева.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР