За да се предотврати сърдечната недостатъчност, трябва да се лекуват

...
За да се предотврати сърдечната недостатъчност, трябва да се лекуват
Коментари Харесай

Над 15 млн. души в ЕС страдат от сърдечна недостатъчност

За да се предотврати сърдечната непълнота, би трябвало да се лекуват рисковите фактори . През 2022 година са регистрирани 15 милиона души в Европейски Съюз, които страдат от сърдечна непълнота . Това съобщи проф. Иван Груев , експерт по кардиология и вътрешни заболявания, заместник-директор по здравната активност на Националната многопрофилна транспортна болница " Цар Борис ІІІ ", на конференция, отдадена на сърдечната непълнота и проведена от АстраЗенека Българи.

Заместник-директорът акцентира, че в европейските страни, като Гърция, има клиники или кабинети към клиниките, които се занимават с следенето на положението на пациентите със сърдечна непълнота. Това разрешава лекарите да реагират на време, в случай че положението на пациента стартира да се утежнява. В България такива кабинети няма, с изключение на един във Варна, довърши професорът.

Нещо повече, в България няма основана стратегия за рехабилитация на хора, страдащи от сърдечна непълнота. Отделно от това направленията, които важат за месец и не може да се извади ново, в случай че не е изминал този месец, е различен проблем, по думите на Иван Груев. Ако пациент, който е бил в болница при започване на месеца и е изписан, само че положението му се утежни в същия месец, той би трябвало да заплати или да изчака до приключването на месеца, с цел да си вземе ново направление.

Професор Груев разяснява, че в България, за жал, не се лекуват рисковите фактори - диабет, хипертония, затлъстяване, нарушавания в сърдечния темп - а болестта стартира да се лекува, когато към този момент е в напреднал етап. " Около 100 000 души годишно се лекуват от сърдечна непълнота ", по думите на доктора. Прекаляването с алкохол, цигари и прекомерното солени храни - особено в България - са причина за насърчаване на сърдечна непълнота.

Друг проблем е скептицизмът на българите към всяко потвърдено лекуване и доста постоянно пациенти се отхвърлят или въобще не стартират лекуване, което води до съдбовен край.

Всяка година диагнозата се слага на 3,5 милиона думи в Европейски Съюз, което значи, че на всеки час откриват 400 случая на сърдечна непълнота. Един от главните фактори за възходящите случаи е застаряващото население освен на национално, само че и на европейско равнище.

Сърдечната непълнота е синдром, краен резултат от редица болести. Често хората, които страдат от това заболяване, са обществено изолирани, възрастни хора, на които доста пъти им е отказвано лекуване. Около 50% от пациентите могат да изгубят живота си до 5 години след слагане на диагнозата. Заболяването е животозастрашаващо и смъртността му съвсем доближава тази, обвързвана с рак на простатата, на пикочния мехур или на млечната жлеза.
 55% от младите българи не разпознават сърдечната непълнота
55% от младите българи не разпознават сърдечната непълнота

Задух, отоци по краката и отмалялост, както и изразени шийни вени, хрипове в белия дроб
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР