Според Пентагона китайският балон, който беше свален от американските военни

...
Според Пентагона китайският балон, който беше свален от американските военни
Коментари Харесай

САЩ изплюха камъчето за китайския балон

Според Пентагона китайският балон, който беше свален от американските военни над териториалните води на Съединени американски щати при започване на февруари, не е събрал разследваща информация, заяви ДПА.

" Както чухте по това време, бяхме наясно, че балонът е имал благоприятни условия за събиране на разследваща информация ", съобщи представителят на Пентагона Пат Райдър по време на конференция през вчерашния ден в отговор на въпрос за летателния уред, съобщи Българска телеграфна агенция.
-->
" Но нашата оценка преди и в този момент е, че той не е събрал информация, до момента в който е прекосявал през или е прелитал над Съединени американски щати ", добави Райдър. Той добави, че по това време Вашингтон е подхванал и " стъпки за понижаване на евентуалните старания за събиране на информация от този балон ", без да дава повече детайлности.

Отношенията сред Вашингтон и Пекин към този момент бяха обтегнати, когато американските военни откриха във въздушното пространство на страната нещо, за което американските чиновници тогава подозираха, че е китайски шпионски балон, напомня ДПА.

Военновъздушни сили на Съединени американски щати смъкнаха балона на 4 февруари край крайбрежията на щата Южна Каролина, откакто той се носеше в продължение на дни над континенталната част на Съединени американски щати.

Вашингтон упрекна Китай в шпионаж - обвиняване, което Пекин отхвърли. По-късно държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън анулира пътешестване до Китай поради случая с балона, само че в последна сметка през юни посети страната. По време на визитата му в китайската столица и двете страни показаха планове да стабилизират връзките си.

Малко по-късно обаче в изявление Байдън назова китайския си сътрудник Си Цзинпин: " деспот " и провокира ново разтягане на връзките.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР