Според ново проучване канибализмът е бил рутинна погребална практика в

...
Според ново проучване канибализмът е бил рутинна погребална практика в
Коментари Харесай

Да изядеш ближния си: Праисторическите европейци са били канибали

Според ново изследване канибализмът е бил рутинна погребална процедура в Европа преди към 15 000 години, като хората са изяждали своите мъртъвци не по нужда, а по-скоро като част от своята просвета.

Въпреки че преди този момент откривателите са разкрили в пещерата Гоф в Англия изгризани кости и човешки черепи, които са били модифицирани в чаши, изследване, оповестено в списание Quaternary Science Reviews, демонстрира, че това не е било изолиран случай, оповестява CNN.

Изследванията са съсредоточени върху магдаленския интервал от късния палеолит. Магдаленците са живели преди към 11 000 до 17 000 години.

Експертите от Националния исторически музей в Лондон разпознават 59 магдаленски обекта, в които има човешки остатъци. Повечето от тях се намират във Франция, като има обекти и в Германия, Испания, Русия, Обединеното кралство, Белгия, Полша, Чешката република и Португалия.

Те съумяват да интерпретират погребалното държание в 25 от обектите, като в петнадесет от тях са открити човешки остатъци със следи от зъби, черепни кости със следи от рязане и кости, целеустремено счупени по модел, обвързван с извличането на костен мозък за хранителни субстанции, което демонстрира, че е практикуван канибализъм, показва още CNN.

Налице са и доказателства, че в някои случаи човешките остатъци са били смесени с тези на животни.

Ритуалното манипулиране на човешките остатъци и честата му поява в обекти в Северна и Западна Европа допускат, че канибализмът е бил погребална процедура - а не допълнение на хранителния режим - необятно публикувана в магдаленската просвета, настояват откривателите.

" Безспорно е, че честотата на случаите на канибализъм измежду магдаленските обекти надвишава всякаква периодичност на това държание измежду по-ранни или по-късни групи хоминини и допуска, че моргиалният канибализъм е бил способ, употребен от магдаленските хора, с цел да се отърват от своите покойници ", се споделя в проучването.

" Вместо да погребват мъртвите си, тези хора са ги изяждали ", споделя в известие за пресата съавторът на проучването Силвия Бело, палеоантрополог и основен откривател в Националния исторически музей в Лондон, като прибавя, че канибализмът " не е бил практикуван просто по нужда ".

" Това единствено по себе си е забавно, тъй като е най-старото доказателство за канибализъм като погребална процедура, известно до момента ", добавя Бело.

Погребално държание, обвързвано с генетичното потекло

Изследователите съумяват да получат и генетична информация от осем обекта и да я комбинират с археологическите доказателства, с цел да открият връзката сред погребалното държание и генетичния генезис.

Те откриват, че през този интервал в района са участвали две разнообразни родови групи - една от магдаленската просвета и друга, наречена епиграветска - друга европейска и географски обособена човешка просвета.

Изследователите открили, че хората, принадлежащи към магдаленската просвета в Северозападна Европа, предпочитали да ядат мъртвите си, до момента в който хората от епиграветската просвета предпочитали да погребват мъртвите си, без да се занимават с канибализъм.

" Налице е смяна в посока на това хората да погребват мъртвите си - държание, което се следи необятно в южната част на Централна Европа и се приписва на друга просвета, известна като епиграветска ", споделят учените.

Наличието на постоянни погребения през този интервал се дължи на миграцията на хора с епиграветски генезис в региони, населявани преди този момент от хора с магдалениански генезис, които са практикували траурен канибализъм, сочи още изследването.

" Смятаме, че откритата тук смяна в погребалното държание е образец за демична дифузия, при която едно население идва и замества друго и това води до смяна в държанието ", споделя Уилям Марш, постдокторант в музея, в известие за пресата.

Това са предварителни резултати и е нужен спомагателен разбор в по-голям мащаб, с цел да се проучат изцяло констатациите, подчертават създателите на проучването, а Томас Бут, старши лабораторен откривател в Francis Crick Institute, който не е взел участие в изследването, прибавя пред CNN: " Липсват задоволително остатъци на хора, които са живели в Европа през палеолита, и по тази причина постоянно е мъчно да сме сигурни какво са правили тогава с мъртвите си. Това проучване обаче дава много безапелационни доказателства, че ритуалният траурен канибализъм е бил практикуван от хората в цяла Европа преди 20 000-14 000 години. "

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР