Според много теории съществуването на Вселената и на човека е

...
Според много теории съществуването на Вселената и на човека е
Коментари Харесай

Светът се крепи върху числа

Според доста теории съществуването на Вселената и на индивида е допустимо единствено с помощта на неповторимото комбиниране на математическите и физичните непрекъснати величини – непроменящи се цифри.

Физиците изпитват страхопочитание към физичните константи. Те не се трансформират във времето и пространството, идентични са във всяка точка на Вселената.

Много от тях се учат в учебно заведение – скоростта на светлината, масата на електрона... И в случай че единствено една от тези величини се промени, съгласно физиците светът не би се появил. А даже да се беше появил, нямаше да е подобаващ за хората.

Оказва се обаче, че с времето някои константи като съотношението сред масата на електрона и на протона, както и силата на електромагнитните взаимоотношения се трансформират.

 Светът се крепи върху цифри

Тези промени са доста дребни, само че все пак съществуват. Константите се трансформират на всеки шест милиарда години с по една милионна част. Според физиците това значи, че след милиарди години Земята няма да е годна за живеене.

Загадката на появяването на международните константи е интересувала Айнщайн. Той се чудел от кое място са произлезли те, само че твърдял, че всяко от тях е до невероятност напълно.

Загадъчното сходство на параметрите на Вселената към потребностите на рационалния живот е предизвиквало възторга на доста учени.

Физическите константи са повече от цифри. Те са нещо като скришен код, с разгадаването на който може би ще бъде разгадана и загадката на сътворението на света.

Сред фундаменталните константи са 10, които са най-важни. Общият брой на константите е тридесет и седем. Сред най-важните е цифрата на пространството Пи - 3.1415926535. Следва го цифрата на хаоса – константата на Файхенбаум - 4, 66920016. След това е цифрата на времето, известно и като цифрата на Непер - 2.718281828.

Числото на светлината е константа на фината конструкция и е равно на 1/137.0369990. Числото на околния свят, известно и като мнима единица, е равно на v-1. Числото на микросвета – масата на протона, е 1836.152.

Числото на тъмната материя е 110 000 г/м3, а цифрата на Големия Взрив, известно като константа на Хабъл, е 77 км/с /МПс. Числото на гравитацията е 21.76 мкг, а цифрата на безкрайността е голямо уравнение, което е най-голямото в света и даже е в Книгата за върхове Гинес.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР