България е втора след Исландия сред европейските държави по брой

...
България е втора след Исландия сред европейските държави по брой
Коментари Харесай

На второ място в Европа: България е след Исландия по брой и дебит на минерални извори

България е втора след Исландия измежду европейските страни по брой и дебит на минерални извори. Все отново минералната ни вода е с стеснен запас и с годините по-трудно задоволява потребностите на непрестанно растящия брой СПА комплекси в страната. Расте броят на санкционираните туристически обекти, които са надвишили лимита за минерална вода.

През предходната година 5 СПА обекта в Сапарева баня са били санкционирани за надвишени предели на минерална вода. От " Басейнова дирекция " - Благоевград оповестяват, че в регионите с развита туристическа активност към този момент има залежи на минерална вода без разполагаем свободен запас и това е причина за дефицит на вода при разширението на съществуващи хотелски комплекси.

Има ли задоволително минерална вода за всички СПА обекти в Сапарева баня?

Според притежателите на множеството от тях, към момента тя е задоволителна, само че в най-натоварените интервали се постанова да я пестят и по тази причина я стопират за по два-три часа.

" На териториите на Сапарева баня има към 40 ползватели на минерална вода. Има построен контейнер, с 1000 куб. метра вода. Създали сме група във Facebook и служителят, който дава отговор за количеството на минералната вода ни уведомява когато реши, че водата в резервоара понижава фрапантно. При това състояние всеки от нас се преценява по кое време да употребява по-интензивно и по кое време да я употребява икономично. Всички имат към този момент, само че в действителност би трябвало да се употребява с разсъдък и икономично ", изясни Лазар Маргин, притежател на вилен комплекс в Сапарева баня пред Българска национална телевизия.

Радослав Янков е притежател на къща за посетители в Сапарева баня. Твърди, че сега минералната вода е задоволителна, само че е смутен от огромния брой строящи се СПА комплекси в региона:

" Има доста обекти в Сапарева баня, на които е позволено прилагане, само че те действително още не са построени. Когато стане това, към този момент ще се взима решение, ще се следи кой какъв брой е изхарчил, ще се лимитира. Ние и в този момент, когато в резервоара водата понижава, понижаваме количествата, с цел да не стопира. "

Според хотелиерите в Сапарева баня, има решение на казуса и той е обвързван с удълбочаване на съществуващия гейзер с най-малко още 400 метра.

" Тогава количеството на минералната вода ще бъде сред 42 и 48 литра в секунда и температурата ще се повиши от 116 до 118 градуса. За съпоставяне, сега дебита на минералния извор е 11,2 литра в секунда ", изясни Лазар Маргин.

Четири басейнови дирекции у нас управляват количествата употребена минерална вода. От дирекцията в Благоевград оповестяват, че санкционирани хотелиери за надвишен предел има освен в Сапарева баня. Един от последните е и огромен СПА комплекс в Добринище. По закона за водите санкциите за това са сред 2000 и 10 000 лв..
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР