Според много интересно научно изследване дълголетието на хунзите, които обитават

...
Според много интересно научно изследване дълголетието на хунзите, които обитават
Коментари Харесай

10 причини да ядем повече кайсии

Според доста забавно научно проучване дълголетието на хунзите, които населяват високопланинските елементи на Северен Пакистан, се дължи на постоянната консумация на кайсии. Хората нямали проблеми със зрението, без значение от възрастта и не са чували за инфаркт, хипертония, рак, висок холестерол, подагра.

Съвременните лекари обаче предизвестяват, че при потреблението на този плод диабетиците, хората с чернодробни проблеми и тези с нарушена функционалност на щитовидната жлеза би трябвало да бъдат изключително деликатни. Иначе първите данни за кайсиите са открити в античния арменски град Шенчовит, покрай Ереван. За пръв път плодът е упоменат преди 4 хилядолетия в писмо на китайски жител.

Кайсиевото дърво е топлолюбиво, доближава до височина над 8 метра и живее 40-60 години. До Европа плодът доближава едвам през I век, само че дълго време пораства единствено в манастирски и княжески градини. У нас кайсията се трансформира в овощна просвета след Освобождението, а най-популярни са сортовете Силистренска (компотна), Кишиневска ранна, Унгарска, Роксана и други. Ето 10 аргументи да консумираме повече кайсии.

1. Кайсиите са богати на наличие на калий, което ги прави доста потребни за хората, които страдат от сърдечно-съдови болести, изключително при сърдечна непълнота и аритмия.

2. Кайсиите оказват помощ и при анемия поради съдържащото се в тях желязо.

3. Пресните кайсии се предлагат за хора с хипертония . Те съдържат магнезий, който спомага за контролиране на кръвното налягане.

4. Поради високото си наличие на калций, кайсиите са целесъобразни при профилактиката на остеопороза . Според научните проучвания за битката с тази болест оказва и химическият детайл бор, който също се съдържа в тези плодове.

5. Кайсиите имат високо наличие на бета каротин, който в организма се трансформира във витамин А. Той от своя страна спомага за опазване на положителното зрение и е потребен за косата, кожата, венците и жлезите .

6. Кайсиевият сок работи удобно при колити, придружени от метеоризъм и дисбактериоза , а за хора страдащи от продължителен запек, се предлага приемане на примес от сушени кайсии, сушени сини и мед.

7. Кайсиите имат благотворно деяние при хора, подложени на интензивно умствено натоварване , както и меланхолия и бодърствуване, заради богатото си наличие на фосфор и магнезий.

8. Ежедневната приложимост на 100-150 г сушени кайсии спомага за укрепване на имунитета при децата и възрастните хора .

9. Тъй като кайсиите съдържат и витамин С, те се предлагат и за по-бързо възобновяване след боледуване .

10. Кайсиевите ядки имат високо наличие на витамин В17, който в различната медицина се употребява при терапия на рак . Американското сдружение за битка с рака акцентира, че поради високото си наличие на каротин, кайсиите понижават заплахата от рак на ларингса, хранопровода и белите дробове. Имайте поради, че ядките би трябвало да се употребяват печени.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР