Според КЗК жалбите на Ел Системс, Юнайтид груп и Парсек

...
Според КЗК жалбите на Ел Системс, Юнайтид груп и Парсек
Коментари Харесай

КЗК пусна странната поръчка за 42 млн. лв. за стадиона на Локомотив Пловдив

Според Комисия за защита на конкуренцията жалбите на " Ел Системс ", " Юнайтид груп " и " Парсек груп " са неоснователни. Последната дума ще има Върховен административен съд. Притесненията за публичната поръчка са свързани с прогнозната ѝ стойност, извършените пазарни изследвания и финансирането за нея. Ако бъде подписан контракт с реализатор по сегашните ѝ условия, крайната цена на стадион " Локомотив " ще е 59 млн. лева
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отхвърлила като неоснователни жалбите против община Пловдив за поръчката по довършването на стадиона в парк " Лаута ". Тя е с планирана стойност 42 млн. лева (с ДДС) и е за събарянето и цялостното преизграждане на централната естрада на стадиона, която е и най-голямата му.

Странната поръчка беше форсирана от администрацията на кмета Здравко Димитров в последните месеци на неговото ръководство, като се отличава даже на фона на останалите кавги като този за парка в Гребната база. Причината е, че половината администрация в общината, в това число зам.-кметът по строителството не знаеха за поръчката, а даже самият клуб призна, че желаната цена е безпричинно висока на фона на към този момент довършените три трибуни.

Въпреки това, общината побърза и изиска предложения, а против по този начин написаните критерии бяха подадени три тъжби - на " Ел Системс ", " Юнайтид груп " и " Парсек груп ". Те касаеха критериите за присъединяване в публичната поръчка, техническата спецификация както и метода за оценяване на подадените предложения.
Реклама
Според Комисия за защита на конкуренцията обаче, " административният акт на възложителя следва да бъде оставен в действие като верен и закономерен ". Комисията постанови " обединено разглеждане " на трите тъжби, явно с цел да побърза с решението на проблема, който прочее, е решен много експедитивно. Жалбата е входирана в края на август, а решението е от 28 септември.

В претекстовете на обжалващите има съответни елементи от оценката на поръчката - да вземем за пример фактът, че компанията би получила 60т. в случай че даде изложение на метода по който ще комуникира вътрешнофирмено, с общината и други заинтригувани страни. Как и за какво това въобще е от голяма важност за тази поръчка и за какво общината е решила, че е значимо да прави оценка сходно нещо, не е ясно. Комисия за защита на конкуренцията е приела, че това е право на възложителя.

Следващата дума има Върховният административен съд (ВАС). Ако Върховен административен съд удостовери мнението на комисията преди изборите, постъпилите предложения по поръчката ще бъдат отворени и ще се пристъпи към избор на реализатор. При почитание на жалбите, публичната поръчка ще би трябвало да бъде прекъсната от община Пловдив и да се изготви нова - този път от новото управление след локалните избори.

Съмнителната поръчка. Най-очевидна е прогнозната ѝ стойност от 42 млн. лева с Данък добавена стойност в случай, че ще се строи една естрада. Макар и да е най-голямата на стадиона, то тя ще глътне 25 млн. повече в сравнение с бяха дадени за останалите три трибуни.
Реклама
Договорът за тях бе подписан през 2020 година със старозагорската " Рудин " като сумата тогава беше 12 млн. лева (с ДДС), само че в края на юли тази година бе индексиран с нови 5 млн. Така общата сума по него е 17 млн. лева (с ДДС). Ако в последна сметка след обжалванията пред Върховен административен съд се подпише контракт с реализатор за 42 млн., то общата стойност за цялостното преизграждане на стадион " Локомотив " ще бъде 59 млн. лева Това е с милион повече.

Още при оповестяването на поръчката за централната естрада на стадиона в парк " Лаута " почитатели на футболния клуб показаха терзанията си, че " размерът ѝ (на поръчката - бел. ред.) е непропорционално по-висок за позициите, които ще се правят " и подчертаха, че надвишава неведнъж общата стойност на останалите три трибуни. Към позицията им тогава се причисли и изпълнителният шеф на " Локомотив Пловдив " Павел Колев, съгласно който публичният интерес би трябвало да бъде предпазен, откакто за стадиона се разходват обществени средства.

Трима искащи Общинските съветници в Пловдив от групата на " Демократична България " (ДБ) Веселина Александрова, Добромира Костова, Веселка Христамян и Владимир Славенски, пък обърнаха внимание на другия изключително стеснителен миг към публичната поръчка за довършването на стадион " Локомотив ". Подчертават, че преди стартирането ѝ е имало едвам три дни и половина за пазарни изследвания - от 18 юли следобяд до 21 юли тази година.

Буди неразбиране по какъв начин за толкоз къс период една строителна компания ще изследва заданието по поръчката, ще остойности строително-монтажните действия (СМР) на стадион и ще входира офертата си. Тогава от общината оправдаха късия период с " желанието на всички участници в строителния развой да не се стопира осъществяването на СМР дейностите ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР