Според Курти Европейският може да гарантира мира, сигурността и равенството

...
Според Курти Европейският може да гарантира мира, сигурността и равенството
Коментари Харесай

Косово подава кандидатурата си за членство в ЕС frognews.bg

Според Курти Европейският може да подсигурява мира, сигурността и равенството сред обособените членове. Затова той уточни, че мястото на Република Косово е в Общността, тъй като с изключение на мира е значим и просперитетът.

 

Преди възможното участие Косово, страната би трябвало да реализира съглашение със Сърбия за нормализиране на връзките. Европейски Съюз към този момент работи по договорка, на която се надява и двете страни да се съгласят в границите на година. 

 

Сръбски протестиращи в Северно Косово блокираха основни пътища през последните дни. Имаше престрелки с косовската полиция след арестуването на някогашен сръбски служител на реда на фона на възходящото напрежение сред управляващите и сръбското малцинство.

 

Напрежението сред Белград и Прищина е непрекъснато, откогато Косово разгласи своята самостоятелност от Сърбия през 2008г. Европейският съюз и Съединени американски щати пробват да оказват помощ на двете страни да възстановяват връзките си, само че към този момент без триумф. 

 

Косово е приета за самостоятелна страна от към 110 страни, само че не и от Сърбия, Русия, Китай и пет страни членки на Европейски Съюз. Това са: Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания. 

 

Има отвращение за разширение на съюза измежду 27-те страни членки на Европейски Съюз, само че нахлуването на Русия в Украйна способства за вложение на старания за възстановяване на връзките с шестте страни от Западните Балкани. Това са: Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Република Северна Македония и Сърбия. Косово е единствената страна в района, която до момента не е кандидатствала за участие в Общността.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР