Най-малко 38 палестинци са загинали днес при израелски въздушни и

...
Най-малко 38 палестинци са загинали днес при израелски въздушни и
Коментари Харесай

Десетки загинали при удари в Газа

Най-малко 38 палестинци са починали през днешния ден при израелски въздушни и артилерийски удари в линията Газа. Израелските въоръжени сили водят боеве с екстремисти от групировката „ Хамас " в град Рафах в южната част на анклава, заяви Ройтерс, базирайки се на здравните управляващи и на обвързвана с „ Хамас " медия.
Прочетете още
По информация на локалните поданици израелски танкове са напреднали в югоизточната част на Рафах и са доближили западния му квартал „ Ибна ", като не престават да работят в три източни негови покрайнини.

Израелските сили „ се пробват да се придвижат в допълнение на запад, те са в покрайнините на „ Ибна ", който е гъстонаселен. Все още не са навлезли ", съобщи локален гражданин, помолил името му да не се разкрива. „ Чуваме детонации и виждаме по какъв начин черен пушек се издига от местата, където армията към този момент е навлязла ", описа той пред Ройтерс.

Едновременните израелски офанзиви против северния и южния завършек на Газа този месец провокираха ново изселване на стотици хиляди палестинци, напускащи домовете си и отрязаха главните пътища за достъп за помощ, повишавайки риска от апетит. Израел стартира офанзивата си против Газа след водена от „ Хамас " офанзива на 7 октомври, при която екстремистите убиха 1200 души и отвлякоха повече от 250 заложници, съгласно израелските данни. Днес Здравното министерство в Газа заяви, че повече от 35 800 палестинци са починали и 80 011 са били ранени при ответната военна атака на Израел против анклава от 7 октомври насам, заяви Българска телеграфна агенция.

Израел споделя, че не е останал с различен избор, с изключение на да нападна Рафах, с цел да изкорени последните батальони бойци на „ Хамас ", за които счита, че се укриват в града.

„ Хамас " са в Рафах, „ Хамас " държат нашите заложници в Рафах, по тази причина и силите ни маневрират там. Ние вършим това точно и целеустремено ", съобщи през днешния ден основният представител на израелската войска контраадмирал Даниел Хагари. „ Пазим цивилните в Рафах, с цел да не служат за жив щит на „ Хамас ", като ги насърчаваме краткотрайно да се изтеглят. До момента сме отстранили десетки терористи от „ Хамас ", разкрили сме десетки техни тунели и сме разрушили огромно количество инфраструктура ", добави той.

Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестински бежанци пресметна в понеделник, че повече от 800 хиляди души са избягали от Рафах откогато израелските сили започнаха да поразяват цели в града макар интернационалните апели за въздържаност.

Междувременно израелските сили са подхванали наземна интервенция в град Джабалия в Газа, където са изравнили със земята няколко жилищни региона и са нанесли удари по близкия град Бейт Ханун. Миналия месец Израел заяви, че интервенциите в двата града са завършили, само че в този момент съобщи, че силите му би трябвало да се завърнат в тях, с цел да попречат на силите на „ Хамас " да се прегрупират.

Високопоставен чиновник по сигурността на „ Хамас, Диа Алдин аш Шурафа, е погубен при израелски удар, до момента в който е обикалял жилищни квартали на град Газа, заяви вътрешното министерство в управлявания от „ Хамас " анклав.

Днес израелските въоръжени сили, представени от Асошиейтед прес, оповестиха, че са провели двудневна интервенция на Западния бряг, при която съгласно палестинското Здравно министерство са починали 12 палестинци и са ранени други 25.

Напрежение се следи и в Червено море, където през днешния ден ракета е паднала във водите край значимия пролив Баб ел Мандеб, само че не е предизвикала вреди.

Държавната Национална новинарска организация на Ливан заяви, че при израелски удар с дрон в град Набатия в южната част на страната е умрял един човек, а трима възпитаници, преминаващи наоколо в рейс, са били ранени. По-късно Израел заяви, че е ликвидирал пълководец на проиранската шиитска формация „ Хизбула ", само че не посочи ранга му.

„ Хизбула " съобщи, че в отговор е изстреляла " десетки ракети " по израелски цели в Северен Израел.

От началото на войната в линията Газа има ежедневни военни конфликти сред израелската войска и „ Хизбула " и други групировки в граничната зона сред Израел и Ливан. Има жертви и от двете страни. Размяната на огън аргументи съществени опустошения в градове от двете страни на границата.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР