Според Кодекса за социално осигуряване (КСО) Националният осигурителен институт (НОИ)

...
Според Кодекса за социално осигуряване (КСО) Националният осигурителен институт (НОИ)
Коментари Харесай

Трябва ли да получите писмо от НОИ преди пенсиониране

Според Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) Националният застрахователен институт (НОИ) уведомява хората не по-късно от 6 месеца преди да навършат възрастта за придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст по член 68, алинея 1 от КСО за изискванията, при които могат да се пенсионират през идната календарна година, показват специалистите от Национален осигурителен институт.

Така да вземем за пример през месец юни 2022 година Национален осигурителен институт изпрати уведомителни писма до всички лица, които през 2023 година навършват възрастта по член 68, алинея 1 КСО. Не подлежат на известяван по този ред лицата с към този момент отпусната пенсия за застрахователен стаж и възраст при изискванията на ранно пенсиониране.
 
Писмата се изпращат с елементарна пощенска услуга на непрекъснатия адрес на обезпечените лица.

Писмата имат осведомителен темперамент и това, че не сте го получили, не оказва отрицателно въздействие върху пенсионните Ви права. В тях се показва, че с цел да придобие право на пенсия, лицето би трябвало по едно и също време да е изпълнило две условия – да е навършило съответната възраст и да е придобило нужния застрахователен стаж.

Повече хора принудени да си купят стаж за пенсия

Изискуемата пенсионна възраст по член 68, алинея 1 от КСО през 2023 година е:
 
    навършени 62 години за дамите, т.е. родените в интервала 01.03.1961 година - 31.12.1961 г.;

    навършени 64 години и 6 месеца за мъжете, т.е. родените в интервала 01.08.1958 година - 31.05.1959 година
 
За 2023 година изискуемият общ застрахователен стаж е, както следва:
 
    за дамите – 36 години и 4 месеца;

    за мъжете – 39 години и 4 месеца.
 istock
Уведомителните писма са направени по еднотипни мостри и са идентични за всички мъже, надлежно - дами, навършващи възрастта по член 68, алинея 1 КСО през 2023 година

В тях единствено датата на навършване на съответната възраст от съответното лице е самостоятелна. Целта на писмата е да подтикват всяко лице навреме да предприеме дейности за набиране и оформяне на нужните документи, удостоверяващи неговия застрахователен стаж и застрахователен приход.

Ако желаете да се запознаете в детайли със наличието на образците на писмата, поотделно за дами и мъже, може да ги намерите в графа " Физически лица " / " Пенсии по българското законодателство " / " Допълнителна информация, данни и известия ".
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР