Бюджетът на ДОО се приема с прогнозни данни, а вече

...
Бюджетът на ДОО се приема с прогнозни данни, а вече
Коментари Харесай

Христина Христова: Парите за повишаване на пенсиите са разчетени в Бюджета

Бюджетът на ДОО се приема с планирани данни, а към този момент са ясни действителните цифри от Национален статистически институт и по тази причина процентът за индексация на пенсиите е 10, а не 11 .

Това сподели пред БНР Христина Христова, някогашен обществен министър. 

Тя изясни, че  така наречен швейцарско предписание, по което се осъвременяват пенсиите, покрива половината от инфлацията и половината от растежа на междинния застрахователен приход.

Главчев: Пенсиите ще бъдат изплатени с 11% нарастване от юли

" Разбрах, че  в тази област публичната връзка е от извънредно значимо значение . А и материята е доста комплицирана и  хората не са длъжни да знаят тази комплицирана материя  на пенсионно-осигурителната система.  В случая парите са обезпечени . Те са разчетени в Бюджета ", разяснява Христова.

По думите ѝ  е добре да се гледат числата, само че има и доста мощен морално-етичен миг:

" Представете си какъв брой месеца хората са си изчислявали какъв брой ще им е пенсията с нарастване от 11%, а в този момент може да се окаже, че ще е с 10%.  При състояние, че ги има тези пари за това осъвременяване, мисля че е вярно решението на министъра  на обществената политика - да е с 11% ". 

Христова уточни обаче, че все пак  решението за покачването ще бъде взето с гласоподаване на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт .
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР