Според изследователи, свързани с китайското правителство, които проучват реакцията на

...
Според изследователи, свързани с китайското правителство, които проучват реакцията на
Коментари Харесай

Уроци от Русия: Как Китай се готви за потенциален военен конфликт със САЩ

Според откриватели, свързани с китайското държавно управление, които изследват реакцията на Запада по отношение на Русия след нахлуването ѝ в Украйна, при положение на война със Съединени американски щати за Тайван Китай ще би трябвало да сътвори световна мрежа от компании, да конфискува американските активи в границите на своите граници и да емитира облигации, деноминирани в злато.

Санкциите против Москва накараха стотици китайски икономисти, финансисти и геополитически анализатори да проучат по какъв начин Китай би трябвало да смекчи крайните сюжети, в това число загубата на достъп до американски долари, написа Reuters, базирайки се на повече от 200 политически документа и университетски публикации на китайски език, оповестени от февруари 2022 година насам.

" В подтекста на засилената китайско-американска стратегическа конкуренция и спора в Тайванския пролив би трябвало да внимаваме Съединени американски щати да не възпроизведат този модел на финансови наказания против Китай ", написа Чън Хунсян, откривател в клон на Китайската национална банка (КНБ) в източната провинция Дзянсу.

Според него Китай би трябвало да се " приготви за черни дни ", с цел да подсигурява финансовата и икономическата си непоклатимост.

Оценявайки опита на Русия, доста от откривателите предизвестяват, че доста по-голямата стопанска система на Китай и зависимостта ѝ от напреднали задгранични технологии и импорт на първични материали значат, че битката на наказания със Запада може да бъде доста по-разрушителн. Затова и доста анализатори считат, че увеличението на взаимозависимостта може да бъде по-добър метод от ограничение на връзките.

Високопоставени американски военни декларират, че китайският президент Си Дзинпин е наредил на Народноосвободителната войска да бъде подготвена да нахлуе в Тайван до 2027 година Пекин обществено удостоверява, че не изключва опцията да употребява мощ, с цел да превземе острова, макар че в никакъв случай не е споделял детайлности за подготовката си за една сходна война.

Но полемиките за американските наказания, в това число от откриватели в границите на китайската външна и финансова политика, са се нараснали с 50% през 12-те месеца след началото на войната в Украйна в съпоставяне със същия интервал година по-рано, съгласно обзор на Китайската национална инфраструктура на знанието - най-голямата база данни за академична литература в страната.

" Анализирането на разнообразни вероятни сюжети и измислянето на превантивни, ответни контрамерки от страна на Китай безспорно са главен приоритет за китайските политици ", написа Ю Юндин, икономист и някогашен консултант на централната банка, през юли 2022 година

С взор към Москва

Замразяването на задгранични валутни активи на съветската централна банка на стойност над 300 милиарда $ и отстраняването на съветските банки от системата за междубанкови разплащания SWIFT през предходната година тревожат изключително доста китайските специалисти, като се имат поради валутните запаси на Китай на стойност над 3 трилиона $ и подвластната от износа му стопанска система.

" Рискът от заледяване на задграничните аварийни активи на Китай наподобява все по-неизбежен ", написа Уанг Юнли, общоприет управител на China International Futures, една от най-големите брокерски компании в страната, занимаваща се със стокови и финансови фючърси.

Уанг и няколко други откриватели считат, че в случай че Съединени американски щати вкарат наказания против Китай в съветски жанр, Пекин би трябвало да замрази американските капиталови и пенсионни фондове и да изземе активите на американските компании.

Изследователите формулират и нетрадиционни решения за зависимостта на Китай от американския $, частично въодушевени от политиката на Москва.

Базираният в Пекин Китайски център за интернационален стопански продан (CCIEE), измежду чиито ръководители са някогашни министри на търговията, разгласява няколко разбора за уроците, които Китай би трябвало да научи от Русия.

Сун Сяотао, откривател от CCIEE, написа през февруари публикация, в която твърди, че Китай би трябвало да упорства за повече търговия, деноминирана в злато, с цел да предотврати огромни съмнения на юана - повтаряйки решението на съветската централна банка да усили златните си запаси с един милион унции след началото на войната в Украйна.

Разбира се, не е ясно до каква степен заключенията на сходни мозъчни тръстове въздействат върху вземането на решения в Китай, само че някои от политиките му изцяло подхождат на рекомендациите на документите. Данните на централната банка по-рано през октомври да вземем за пример демонстрират, че Китайската национална банка е нараснала формалните си златни запаси за 11-и следващ месец.

Енергия и съюзи

Освен финансовите наказания, отговорът на Русия на западния напън върху нейната петролна, газова и металургична индустрия също дава храна за размисъл на китайските откриватели.

Моу Линчжи, учител в Шанхайската академия за обществени науки, написа през януари, че настояването на Русия природният газ да се заплаща в рубли би трябвало да подтикне Китай да форсира насърчаването на ценообразуването в юани на артикули като литий, който е извънредно значим за батериите на електрическите транспортни средства.

Изследователи от централната банка повтарят тази теза, като един от тях - Ся Фан от клон в островната провинция Хайнан, написа през ноември предходната година, че Китай би трябвало да " форсира процеса на интернационално енергийно разплащане " в юани, с цел да отслаби господстващото състояние на $ на петролния пазар.

Изследователи от China Minmetals Corporation, един от най-големите минни концерни в страната, пък пишат през юни, че са нужни незабавни проекти за гарантиране на доставките на желязо, мед, никел и други стратегически метали, като означават, че съветските никелови артикули са спрени от Лондонската железна борса в резултат на войната в Украйна.

Други откриватели приканват за основаване на нова икономическа група, която да отбрани Китай при положение на наказания.

Йе Ян, икономист в Китайската национална компания за изследване и развиване на петрол и газ, написа през януари, че по-евтиният съветски петрол, който Китай употребява вследствие на западните наказания, е основал модел за бъдеща " корпоративна мрежа за битка със глобите ", която би разрешила на страните членки да търгуват със артикули с отстъпка.

Китайските откриватели също по този начин оферират на Пекин да употребява пукнатините в Европейския съюз и разломите сред Съединени американски щати и техните съдружници.

" Постигането на необятен интернационален консенсус за коалиция от наказания против Китай ще бъде доста по-трудно, в сравнение с за Русия, заради доста по-големия размер на вложенията там и зависимостта от нейния пазар ", споделя Мартин Чорземпа, старши помощник в Peterson Institute for International Economics във Вашингтон.

Търсене на решения

Някои анализатори акцентират рестриктивните мерки на интернационализацията на юана, като вместо това настояват, че Китай би трябвало да притъпи глобите, като ускори икономическите си връзки със Съединени американски щати и техните съдружници. Според тях е малко евентуално Съединени американски щати да конфискуват трилиони долари или да откажат да изплатят главницата и лихвите по притежаваните от Китай съкровищни бонове.

" Поради тесните стопански и финансови връзки сред Китай и Съединени американски щати Вашингтон няма да направи нещо като " да убие хиляда врагове и осемстотин свои ", се споделя в един от анализаторските материали.

Защитниците на тази теза също по този начин настояват, че златото не е на практика сурогат на доларовите запаси заради разноските и рисковете, свързани с превозването и съхранението на огромни количества от метала.

В светлината на тези проблеми доста от откривателите оферират Пекин да отвори в допълнение вътрешните финансови пазари, с цел да обвърже ползите на Съединени американски щати, техните съдружници, както и на фирмите от тези страни, с Китай, увеличавайки цената на възможни наказания.

" Много по-силно изразената роля на Китай в световните вериги за основаване на стойност ще му даде и повече благоприятни условия за заобикаляне на глобите, а способността му да замества задграничните технологии с локално произвеждане е доста по-силна от тази на Русия ", предизвестяват американски откриватели.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР