Според инвеститори превъзходството на Nvidia в производството на компютърни чипове

...
Според инвеститори превъзходството на Nvidia в производството на компютърни чипове
Коментари Харесай

Доминацията на Nvidia при AI чиповете ограничава инвестициите в сектора

Според вложители превъзходството на Nvidia в производството на компютърни чипове за изкуствен интелект е понижило рисковото финансиране за бъдещите ѝ съперници, като броят на покупко-продажбите в Съединени американски щати през това тримесечие е намалял с 80% по отношение на година по-рано, оповестява Reuters.    Компанията от Санта Клара, Калифорния, господства на пазара на чипове, които работят с големи количества езикови данни. Генерaтивните модели за изкуствен интелект стават все по-интелигентни посредством образование с повече данни, а колкото повече Nvidia укрепва в тази област, толкоз по-трудно става за фирмите, които се пробват да основат конкурентни модели.     Виждайки в тези започващи компании по-рисков залог, фондовете за рискови планове не желаят да дават огромни парични потоци. Процесът на развиване от дизайн на чип до работещ първообраз може да коства повече от 500 млн. $, тъй че отдръпването бързо заплашва вероятностите пред започващите компании в бранша.    " Продължаващата доминация на Nvidia в действителност сподели какъв брой мъчно е да се пробие на този пазар ", споделя Грег Райхов, сътрудник в Eclipse Ventures. " Това докара до понижаване на вложенията в тези компании или най-малко в доста от тях. "    

По данни на PitchBook до края на август американските стартъпи в региона на чиповете са набрали 881,4 млн. $. За съпоставяне, през първите три тримесечия на 2022 година те са получили 1,79 милиарда $. Броят на покупко-продажбите е намалял от 23 на 4 до края на август. 
Стартъпът за чипове с изкуствен интелект Mythic, който е набрал общо към 160 млн. $, да вземем за пример е изчерпал парите си предходната година и съвсем е бил заставен да спре активността си, оповестява осведомителната организация, базирайки се софтуерния уеб страница The Register. Но няколко месеца по-късно, през март, компанията съумява да притегли относително скромна инвестиция от 13 млн. $.    Nvidia " индиректно " е съдействала за цялостните проблеми с набирането на средства от стартъпи за чипове за изкуствен интелект, тъй като вложителите желаят " вложения от вида “хоумрън ” - голяма инвестиция с голяма възвръщаемост ", разяснява основният изпълнителен шеф на Mythic Дейв Рик, като прибавя, че сложните стопански условия също способстват за спада в цикличната полупроводникова промишленост.    Друг стартъп, наименуван Rivos, който работи по планове за чипове за сървъри за данни, в последно време също има проблеми с набирането на финансиране, настояват източници, осведомени със обстановката в компанията, пред Reuters.    Но представител на Rivos декларира, че пазарната доминация на Nvidia не е попречила на напъните за набиране на средства, а нейният хардуер и програмен продукт " продължава да вълнува нашите вложители ". Стартъпът също по този начин е въвлечена в правосъден спор с Apple, която го упреква в кражба на интелектуална благосъстоятелност, и това усложнява казуса с набирането на средства.   

Търсене на инвеститори 
Стартъпите за чипове, които желаят да наберат пари, са изправени пред по-строги условия от страна на вложителите. Те желаят от тях да разполагат с артикул, който да бъде пуснат на пазара в границите на няколко месеца или към този момент да генерира продажби, настояват източниците на Reuters.    Преди към две години новите вложения в започващи предприятия за произвеждане на чипове постоянно са 200 или 300 млн. $. Според анализатора на PitchBook Брендън Бърк този индикатор е понижен до към 100 млн. $ в този момент.    Поне два стартъпа за чипове с изкуствен интелект пък са преодолели нежеланието на вложителите, като са се похвалили с евентуални клиенти или с връзките си с известни ръководители.    За да набере 100 млн. $ през август, Tenstorrent се е похвалил с основния си изпълнителен шеф Джим Келър, съвсем именит проектант на чипове, който е проектирал за Apple, Advanced Micro Devices (AMD) и Tesla.    Миналата седмица D-Matrix, чиито планирани доходи са по-малко от 10 млн. $ за тази година, пък набира 110 млн. $ с помощта на финансовата поддръжка на Microsoft и уговорката на производителя на Windows да тества новия ѝ чип за изкуствен интелект след стартирането му на пазара през идната година.   

Докато тези производители на чипове, които са в сянката на Nvidia, се борят, започващите компании в региона на софтуера за изкуствен интелект и обвързваните с него технологии имат шанса да не са изправени пред същите ограничавания. По данни на PitchBook тази година до август те са получили финансиране в размер на към 24 милиарда $. 
Въпреки господстващото състояние на Nvidia в региона на изчислителния изкуствен интелект, компанията към момента не е превзела бранша изцяло. AMD възнамерява да пусне през тази година чип, който ще се конкурира с този на Nvidia, а Intel получава конкурентен артикул посредством придобиване. Източници считат, че и двете компании имат дълготраен капацитет да се трансфорат в опция на Nvidia.    Съществуват и гранични подсектори, които биха могли да излъчат съперници на настоящия водач на пазара. Чиповете, които правят интензивни калкулации на данни за логаритми за прогнозиране, да вземем за пример са такава ниша. Nvidia не господства в нея, тъй че тя продължава да бъде отворена за вложения.                            

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР