Според инвеститори перспективата Exxon Mobil или Chevron да купят европейски

...
Според инвеститори перспективата Exxon Mobil или Chevron да купят европейски
Коментари Харесай

Как сделките на Exxon и Chevron променят трансатлантическия петролен пейзаж

Според вложители вероятността Exxon Mobil или Chevron да купят европейски огромни компании от бранша се е отдалечила, откакто двете водещи американски петролни компании оповестиха огромни придобивания, ориентирани към Северна и Южна Америка този месец.

Спекулациите, че Chevron и Exxon може да се опитат да купят съперниците си BP и Shell, се ускориха през последните две години, защото европейските водачи не реализираха положителни резултати в съпоставяне със своите американски съперници, написа Reuters.

Инвеститорите „ санкционират “ европейските компании за насочването им към възобновими енергийни източници и нисковъглеродна енергетика, като в същото време „ възнаграждават “ американските компании за фокуса им върху добива на петрол и газ, който докара до рекордни облаги през предходната година.

Петролната промишленост за финален път минава през ера на огромна консолидация в края на 90-те години на предишния век, когато Exxon, Shell, BP и френската TotalEnergies се сливат със свои съперници, с цел да основат големи интегрирани компании. Придобиванията са разследване от срутва на цените на петрола, който отслабва доста от тях.

Днес огромните компании разполагат с купища парични средства, откакто скокът на цените на силата, обвързван с войната в Украйна, докара до рекордно високи облаги през предходната година. Вместо да поемат риска да влагат в изследване и създаване, Exxon и Chevron купуват компании, с цел да усилят производството си, и се концентрират върху финансовата дисциплинираност и изгодите за акционерите.

Exxon, най-големият производител на нефт в Съединени американски щати, афишира на 11 октомври, че придобива Pioneer Natural Resources в договорка с всички акции на стойност 59,5 милиарда $, която ще го трансформира в най-големия производител в най-голямото петролно находище в Съединени американски щати и ще му обезпечи десетилетие на на ниска цена рандеман.

Акциите на BP спадат с 2% в понеделник, часове откакто Chevron афишира, че купува американския си съперник Hess за 53 милиарда $.

Високопоставен източник от сектора, както и анализатори и вложители отхвърлят всякаква опция за идна покупка на европейски съперници от Съединени американски щати, показва още осведомителната организация.

" Голямо придобиване като това Chevron да купи Вербовъчна разработка в този момент е малко евентуално. То просто би било прекомерно огромно, а Chevron ще бъдат с вързани ръце за няколко години след придобиването на Hess ", споделя Тайлър Тебс, ръководещ шеф в MKP Advisors, профилирана консултантска организация, като прибавя, че Exxon е в сходно състояние след договорката с Pioneer.

Преувеличена отстъпка

Неочакваната оставка на основния изпълнителен шеф на BP Бърнард Клуни предишния месец излага компанията на риск от поглъщания, споделя анализаторът на Exane BNP Paribas Лукас Херман, добавяйки, че Вербовъчна разработка се търгува с " пресилена отстъпка " по отношение на американските си съперници, което я прави евентуално преференциална за придобиване.

Пазарната капитализация на BP в понеделник е към 113 милиарда $, до момента в който тази на Shell възлиза на 220 милиарда $. Пазарната капитализация на Chevron е 318 милиарда $, а на Exxon - 440 милиарда $.

Акциите на Shell и BP се показват по-слабо от тези на американските им съперници, откогато европейските компании понижават дивидентите си, откакто при започване на 2020 година се развихри епидемията от COVID-19 и откакто някои вложители се тормозиха за въздействието върху облагите на пренасочването на вложенията към нисковъглеродни действия, които обезпечават по-ниска възвръщаемост от изкопаемите горива, показва още Reuters.

Въпреки че BP и Shell имат огромни предприятия за рандеман на петрол и газ, пречистване, търговия на дребно и търговия, които биха могли да се впишат добре в активността на Chevron и Exxon, доста от техните интервенции в региона на възобновимите енергийни източници не биха представлявали интерес за американските компании, декларират трима вложители. Комбинация от подобен мащаб би била комплицирана и от регулаторна и антитръстова позиция.

Едновременно с това Европейският съюз има по-стриктни правила от държавното управление на Съединени американски щати във връзка с различните бизнес модели на изкопаемите горива, които би трябвало да се одобряват от петролните и газовите компании.

Някои европейски вложители също приканват енергийните компании да трансформират бизнес моделите си, с цел да оказват помощ за справяне с изменението на климата. Други акционери, търсещи краткосрочна възвръщаемост, упорстват за връщане на фокуса върху нефта и газа, което принуждава в последна сметка Shell и BP да понижат задачите си за енергиен преход.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР