Според икономисти, дългосрочните правителствени мерки за подпомагане на бизнеса могат

...
Според икономисти, дългосрочните правителствени мерки за подпомагане на бизнеса могат
Коментари Харесай

Икономисти посочиха рисковете за бизнеса от антикризисните мерки

Според икономисти, дълготрайните държавни ограничения за подкрепяне на бизнеса могат да се окажат нездравословни и рискови. Експертите предлагат стимулиране на нововъведенията, подкрепяне на най-бедните, енергийна успеваемост и търсене на различни източници на природен газ.

Какъв ще бъде резултатът от антиинфлационните ограничения за бизнеса? Попитахме икономистите Лъчезар Богданов от Института за пазарна стопанска система и Констанца Рангелова от Центъра за проучване на демокрацията.

Българска национална телевизия: Ясно ли е по какъв начин ограниченията ще повлияят върху бизнеса и потребителите?

Това е значимото, че няма по какъв начин да се направи разграничаване. Няма по какъв начин бизнеса да обещае, в случай че дадете толкоз лв. отстъпка аз давам обещание, че няма да подвигна с толкоз стотинки цената. Именно по тази причина всяка сходна скица в дълготраен проект е рискова. Защото тя разглезва бизнеса да чака дотации от страната и както знаем от помощите с ковид, сякаш нещо се вкарва за краткотрайна мярка за някакъв тежък потрес еднократно, а по-късно на всички им харесва и желаят тя да продължи постоянно, което изкривява пазарните тласъци. Обезсърчава бизнеса и енергийните предприятия да търсят вид за решение дълготрайно за по-ниски и предвидими цени, само че не с сходен тип директна дотация, счита Лъчезар Богданов, Институт за пазарна стопанска система.

Българска национална телевизия: Мерките ще повлияят ли на инфлацията?

Частично може да повлияе, защото по-ниските разноски на бизнеса разрешава той да продава на малко по-ниски цени. Това не е наложително да стане. Бизнесът към този момент работи на един световен или европейски и районен пазар и почти се продава на цени, които са преобладаващи в района и в Европа. От друга страна, огромният проблем на семействата остават приходите и в огромна част от стоките в действителност енергийните цени нямат огромна тежест. За най-енергийните производства това е извънредно значимо, само че тук приказваме за строителни материали, стъкло, цимент, метали. Там в действителност цените на ел. силата са решаващи. За доста от другите артикули и услуги въздействат други фактори в това число: административни разноски, бизнес среда, цената на труда данъчното облагане и така нататък, изясни Богданов.

Българска национална телевизия: Какво да предприеме страната във връзка с природния газ?

България явно за в този момент няма лични източник на природен газ, по този начин, че средносрочните и дълготрайните решения би трябвало да са в две направления. От една страна, по-благоприятни условия за търсене на локални източници на газ и други първични материали, а въпреки това - действителна диверсификация в търсене на оптимално положителни условия за покупки на световните пазари. Това не изключва покупки в бъдеще от Руската федерация, само че значи повече старания за търсене на други възможности. Така дълготрайно бизнесът и потребителите да имат надеждни доставки и положителни цени. В момента виждаме големи разлики в цените на природния газ в Европа и Съединени американски щати. Една от аргументите е, че дълго време Европа, по-скоро беше фокусирала вниманието си да получава удобни условия от Газпром и пренебрегваше други възможности. Сега се оказа, че има други възможности, само че няма инфраструктура. Това още веднъж значи изпитание - Европа и България да имат достъп дълготрайно до газ на рационални цени и предвидимост на доставките, добави Богданов.

Българска национална телевизия: Какъв ще бъде резултатът от държавните ограничения за бизнеса?

В кратковременен проект ще оказват помощ да се понижи резултатът от цените и инфлацията, само че в дълготраен няма да оказват помощ на бизнеса, тъй като това е една патерица, която ще си употребяваме за безконечни време, изключително в случай че дълготрайните ограничения влязат в действие. Патерицата се състои в това, че ще се дават дотации в дълготраен проект за бизнеса, а няма да се помогне той да стане енергийно ефикасен, да се подкрепя понижаване на потреблението, посредством енергийна успеваемост, което би било доста по-полезно в дълготраен проект, сподели Констанца Рангелова, Център за проучване на демокрацията.

Българска национална телевизия: Мерките ще повлияят ли на инфлацията?

Ефектът би бил най-малък като други артикули, чиито цени се усилват и сега не може да направляваме също ще повлияят на инфлацията. В момента ние направляваме единствено една дребна част от нейните съставни елементи и по тази причина е значимо да се вкарат ограничения, които да оказват помощ на най-зависимите потребители. По-бедните семейства би трябвало да получават помощи. В дълготраен проект е доста по-добра мярка е да се подкрепят семействата, на които е мъчно да заплащат сметките, а не да се дават пари от горната страна на всички, счита Рангелова.

Българска национална телевизия: Полезна мярка ли е законодателното въвеждане на държавна помощ за бизнеса?

До огромна степен не. Това да се подсигуряват дотации дълготрайно не оказва помощ на бизнеса тъй като това стопира порива към иновация, към повишение на успеваемостта и стопира неговото развиване, споделя Рангелова.

Българска национална телевизия: А какъв би бил резултата им след една-две години, в случай че предположим, че тогава цените на ресурсите на интернационалните пазари се успокоят?

В подобен случай биха станали безсмилени, само че те са нездравословни, че точно стопират по-продуктивните ограничения да се случат тъй като бизнеса продължава да разчита на дотации, а не да откри продуктивни и дълготрайни решения за високите цени, добавя Рангелова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР