Според глобален орган, създаден с цел насърчаване на демокрацията, тя

...
Според глобален орган, създаден с цел насърчаване на демокрацията, тя
Коментари Харесай

Упадъкът на демокрацията, или защо светът се намира на критичен кръстопът

Според световен орган, основан за поощряване на демокрацията, тя се утежнява в международен мащаб, защото хората губят религия в легитимността на изборите и виждат, че свободата на изложение е възпрепятствана, наред с редица други проблеми.

В отчет на Международния институт за народна власт и подкрепяне на изборите (International Institute for Democracy and Electoral Assistance), в който членуват 34 страни, се споделя, че упадъкът на демократичното ръководство се подхранва от напъните за подкопаване на надеждните резултати от изборите, необятно публикуваното отчаяние измежду младежите от политическите партии и техните водачи, които са недосегаеми, както и от възхода на десния екстремизъм, който поляризира политиката.

Базираната в Стокхолм организация съобщи в годишния си Глобален отчет за положението на демокрацията, че броят на страните, които се насочват към авторитаризъм, е повече от два пъти по-голям от тези, които се насочват към народна власт, и че властническите режими по света са задълбочили репресиите си, като 2021 година е най-лошата година в историята.

Авторитаризмът набира мощ в страни като Афганистан, Беларус, Камбоджа, Коморските острови и Никарагуа.

В отчета от 64 страници, в който се правят оценка демократичните резултати в 173 страни, се прави заключението, че през последните пет години напредъкът в демократично ръководените страни е спрял.

Генералният секретар на IDEA Кевин Касас-Замора съобщи, че е от значително значение демокрациите да дадат отпор на " токсичната композиция " от рецесии, вариращи от неимоверно възходящите разноски за живот до страховете от нуклеарна война и изменението на климата, които ги изправят пред тях.
" Никога до момента демокрациите не са имали толкоз незабавна потребност да реагират, с цел да покажат на своите жители, че могат да изработят нови, новаторски обществени контракти, които да свързват хората дружно, а не да ги разделят ", добави той.

В Европа, демократичното ръководство в 17 страни е ерозирало през последните пет години, като това е засегнало 46% от демокрациите с високи резултати, показва организацията.

В Азия и Тихоокеанския район демокрацията отстъпва, до момента в който авторитаризмът се ускорява. Въпреки, че над половината от популацията на района живее в демократични страни, съвсем 85 % от него живее в страни, в които демокрацията е слаба или се отдръпва. Дори демокрации като Австралия, Япония и Тайван страдат от ерозия на демокрацията.

В отчета се отбелязва също, че три от седемте отстъпващи демокрации са в Северна и Южна Америка, което демонстрира намаляване на институциите даже в дългогодишните демокрации. Една трета от демокрациите в този район са отбелязали спад, в това число Боливия, Бразилия, Салвадор и Гватемала.

В Съединените щати заканите за демокрацията не престават да съществуват след президентството на Доналд Тръмп, което се илюстрира от политическата парализа на Конгреса и анулацията на от дълго време открити права.

" Светът се намира на сериозен кръстопът " , обявиха от IDEA и прибавиха, че се поставят старания за възобновление на демократичното ръководство посредством " подобаващи и съответстващи механизми ". Те включват реформиране на съществуващите демократични институции и преосмисляне на " публичния контракт " сред жителите и държавното управление по метод, който дава отговор на новите и изменящи се публични потребности и условия.

Автор: Ян Олсен, АР
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР