Президентските избори в Литва засенчиха кампанията за европейските избори. Има

...
Президентските избори в Литва засенчиха кампанията за европейските избори. Има
Коментари Харесай

Политолог: Европейските избори в Литва са засенчени от президентските, има „умора“ у избирателите

Президентските избори в Литва засенчиха акцията за европейските избори. Има известно възприятие на " отмалялост " у гласоподавателите, защото медийното пространство е пренаситено с политически послания. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция литовският политолог Доминикас Каминскас, откривател в Института за интернационалните връзки и политически науки към Вилнюския университет и гост-изследовател в Атлантическия съвет на Съединени американски щати.

„ Периодът на изборите е спокоен. Макар някои специалисти да показаха разочарованието си от тихия и приглушен темперамент на акцията, мъчно беше да се чака нещо друго. Няма толкоз доста противоречиви точки. Повече или по-малко всички претенденти бяха и са съгласни, че би трябвало да продължим и задълбочим интеграцията си в западните структури, да продължим поддръжката си за Украйна и да увеличим разноските си за защита “, счита политологът.

Според Доминикас Каминскас, макар позитивния взор към Европейския съюз като цяло, към момента гласоподавателите гледат на европейските избори като на нещо второстепенно, а на евроинституциите – като на нещо далечно.

„ Това частично се дължи на обстоятелството, че въпросите, които вълнуват най-вече литовските гласоподаватели, не се припокриват с тези, върху които въздейства Европейският парламент. Това прави доста мъчно за политиците да измислят ефикасни предизборни послания, изключително при сегашните условия “, уточни анализаторът.

Следва цялостният текст на изявлението:

Г-н Каминскас, към този момент е в ход акцията за идните европейски избори, а сега Литва се намира сред двата тура на изборите за президент. Каква е политическата обстановка в страната?

Периодът на изборите е спокоен. Макар някои специалисти да показаха разочарованието си от тихия и приглушен темперамент на акцията, мъчно беше да се чака нещо друго. Няма толкоз доста противоречиви точки. Повече или по-малко всички претенденти бяха и са съгласни, че би трябвало да продължим и задълбочим интеграцията си в западните структури, да продължим поддръжката си за Украйна и да увеличим разноските си за защита. Макар че в дебатите имаше някои по-експлозивни моменти, когато ставаше въпрос за културата, образованието и стопанската система, във връзка с външната политика и защитата, двете съществени отговорности на литовския президент, различията бяха доста малко. Като цяло политическата обстановка в Литва е относително постоянна и това, че актуалният президент и актуалният министър-председател стигнаха до втория тур на изборите за президент, събирайки над две трети от гласовете, демонстрира, че макар някои напълно действителни опасения, поддръжката за общата посока, в която върви страната, е налице.

Ще се повлияят ли двата типа избори едни от други?

Европейските избори към този момент са засенчени от президентските избори. На 26 май ще се организира вторият тур и дотогава вниманието ще бъде ориентирано към президентските избори, макар че към този миг те са предрешени и се чака актуалният президент Гитанас Науседа да завоюва със забележителна преднина.

Няколко претенденти използваха президентските избори по-скоро като платформа, с цел да предадат посланията си и да активизират поддръжка за европейските избори, само че е мъчно да се чака, че това ще окаже огромно въздействие. Ако не друго, мисля, че това може да докара до известно възприятие на " отмалялост " за гласоподавателите, защото медийното пространство е пренаситено с политически послания заради президентските избори.

Какви политически послания насочат литовските претенденти за евродепутати? На какви тематики натъртват другите партии в акциите си?

Въпреки позитивния ни взор към Европейския съюз като цяло, към момента гледаме на европейските избори като на нещо второстепенно, а на евроинституциите – като на нещо далечно и ненапълно без значение. Това частично се дължи на обстоятелството, че въпросите, които вълнуват най-вече литовските гласоподаватели, не се припокриват с тези, върху които въздейства Европейският парламент. Това прави доста мъчно за политиците да измислят ефикасни предизборни послания, изключително при сегашните условия.

В същото време литовските евродепутати се оправят извънредно с привличането на интереса на хората към въпросите на Европейския парламент. Те са съвсем невидими в публичното пространство и не вършат съвсем нищо, с цел да покажат на гласоподавателите за какво Народното събрание е значим. Литовските евродепутати имат най-високата междинна възраст измежду всички европейски народи и тяхното пасивно държание, както и общата им непросветеност в действителност способстват за описа, че Европейският парламент е главно леговище за тези, които към този момент нямат сила за националната политика, и за тези, които са претърпели огромни кавги и на процедура са в нещо като отпуск, в очакване нещата да се успокоят.

В същото време мисля, че политическите партии гледат на него по-скоро като на средство за приемане на спомагателни запаси, в сравнение с като на платформа за реализиране на действителен прогрес. Тези фактори водят до обща индиферентност към европейските избори и до акция, която в действителност не съществува.

За да отговоря по-пряко на въпроса ви, мъчно е да се разпознаят съответни послания, тъй като акцията е доста фрагментирана. Също толкоз мъчно е да се приказва и за партийни акции, тъй като огромните партии са се съсредоточили най-вече върху президентската акция.

Гласуват ли литовците на европейските избори? Каква беше изборната интензивност на предходните избори за Европейски парламент, какви са упованията ви за тези?

През 2014 година и 2019 година европейските избори се организираха дружно с президентските избори, тъй че изборната интензивност беше прилична (съответно 47% и 53%). Въпреки това, когато за финален път изборите за Европейски парламент се организираха като независими избори през 2009 година, изборната интензивност беше под 16% в деня на изборите и малко над 20% като цяло (В Литва съществува авансово гласуване- бел. ред.). Не имам вяра, че в този момент тя ще бъде толкоз ниска, само че не чакам и доста. Мисля, че единственото нещо, което ще докара повече гласоподаватели до урните този път, е фактът, че войната на Русия в Украйна сложи на дневен ред европейската сигурност, а това е нещо, което е от изключителна значимост за литовските гласоподаватели.

Анкетата, проведена от литовската национална радиотелевизионна компания LRT, също демонстрира възходящ интерес към изборите, защото единствено 36% са дали отговор негативно и са декларирали, че сигурно няма да гласоподават, само че в този случай не бих се доверил прекалено много на нея. Надявам се изборната интензивност да бъде в границите на 30-те %, само че не бих се и изненадал, в случай че е по-ниска.

Доколко евроскептицизмът е настоящ в Литва? Очаквате ли по-голяма поддръжка за евроскептичните претенденти?

Не е доста публикуван. Откакто се причислиха към Европейския съюз, литовците са измежду най-оптимистично настроените към еврото, а последното изследване на Евробарометър сподели, че повече от три четвърти от литовците са оптимисти за бъдещето на Съюза. Имаме няколко евроскептични придвижвания, само че в реалност това са маргинални партии, които при естествени условия в никакъв случай не биха се борили за места. При по-ниска изборна интензивност от естественото, разпределението на гласовете също ще бъде накриво, само че нормално по-ниската изборна интензивност в Литва значи по-висока поддръжка за обичайните партии и изключително за консерваторите.

Отново, в случай че би трябвало да бъда по-директен, по-утвърдените литовски партии не са евроскептични и при сегашните геополитически условия би било доста мъчно да се аргументират в интерес на изказванията за слаб Европейски съюз.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР