Китай отправи твърдения, че британската служба за външно разузнаване MI6

...
Китай отправи твърдения, че британската служба за външно разузнаване MI6
Коментари Харесай

Китай обвини Великобритания, че е вербувала двама държавни служители за шпиони

Китай насочи изказвания, че английската работа за външно разузнаване MI6 е вербувала двама чиновници на неназовани китайски държавни органи за шпиони на английското държавно управление, оповестиха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Според китайското министерство на държавната сигурност сега тече в допълнение следствие на случая с двамата хипотетични шпиони, които са фамилна двойка.

От месеци Китай и Англия си разменят обвинявания в шпионска активност, която заплашва националната им сигурност.

През януари Китай разкри шпионска спекулация, в която се твърди, че MI6 е употребила непознат жител в Китай за събиране на секретна информация.

През април във Англия бяха повдигнати обвинявания против две лица за даване на сензитивна информация на Китай, а предишния месец трима души бяха упрекнати в оказване на подпомагане на външното разузнаване на Хонконг в Обединеното кралство.

В известието на китайското министерство на държавната сигурност се споделя, че хипотетичният английски разузнавач с фамилия Ван е следвал в Обединеното кралство през 2015 година по стратегия за научен продан и е бил канен на вечери и пътувания, скрито проведени от MI6.

Твърди се, че Ван е имал „ мощно предпочитание за пари “ и е бил подмамен с високоплатена консултантска работа на ненапълно работно време, преди чиновници на MI6 да влязат в контакт с него с предложение да работи за държавното управление против още по-голямо възнаграждение, което той приел.

След образование MI6 разпоредило на Ван да се върне в Китай, с цел да събира значима информация, обвързвана с китайското държавно управление.

Според известието MI6 убедило против двойно заплащане Ван да вербува и брачната половинка си, която работела в „ основна държавна работа “. Жената с фамилия Джоу в края на краищата се съгласила.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР