Според експресните оценки на НСИ през четвъртото тримесечие на 2022

...
Според експресните оценки на НСИ през четвъртото тримесечие на 2022
Коментари Харесай

Добри новини за икономиката, какво става

Според експресните оценки на Национален статистически институт през четвъртото тримесечие на 2022 година брутният вътрешен артикул на страната ни е повишен с 2,1% на годишна база. Това се показва в постоянния месечен преглед на българската стопанска система, изготвян от Министерството на финансите (МФ), осведоми Нова. В обзора, който преглежда главните макроикономически индикатори, са употребявани данни към 15 февруари тази година.

Отчита се ускорение на растежа на крайното ползване до 4,7 на 100, намаление на вложенията в главен капитал с 3,3%, покачване в износа със 7,2%.
-->
През декември растежът на краткосрочни знаци се забавя, се отбелязва още в разбора. Промишленото произвеждане набъбна с 1% на годишна база, движено от производството на железни произведения, питиета, електрически уреди.

В същото време се регистрира спад при производството на енергийни артикули и машини и съоръжение. Растежът на оборота в индустрията е 23,1%, с главен принос от енергийните и питателните артикули. Индексът на строителната продукция спадна с 6,3 на 100, най-много поради сградното строителство. При оборота в търговията на дребно е регистрирано закъснение в растежа до 3,4%, което се дължи на търговията с нехранителни артикули, сочи още анализът.

Отчита се леко покачване на знака за бизнес климатa през януари по отношение на декември, само че и утежняване на доверието на потребителите. Показателят за бизнес климата се покачва с 0,4 пункта заради по-благоприятни упования за бъдещото положение на предприятията от индустрията и търговията на дребно. Същевременно се утежняват оценките за настоящото бизнес положение в услугите и строителството.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР