Исканото увеличение е с 15.7% и според синдикатите то трябва

...
Исканото увеличение е с 15.7% и според синдикатите то трябва
Коментари Харесай

Противоречие между синдикатите и държавата за минималната заплата - ето къде се корени

Исканото нарастване е с 15.7% и съгласно синдикатите то би трябвало да се случи

Минималната работна заплата за страната би трябвало да стане най-малко 1080 лв. от 1 януари 2025 година, вместо сегашните 933 лв.. Това разгласи основният икономист на КНСБ Любослав Костов на проведен от синдикатите конгрес, отдаден на новата европейска инструкция за най-ниските хонорари.

Исканото нарастване е с 15.7% и съгласно синдикатите то би трябвало да се случи, защото е настоящо законодателство в Кодекса на труда и няма връзка с транспонирането на директивата.

Както Костов отбелязва, на 1 септември министърът на труда би трябвало да издаде разпореждане, в което да дефинира размера на минималната заплата от 1 януари 2025 година

" Това, което знаем сега към днешна дата, е три от четири незнайни. Знаем, за три от тримесечията, в които се образувани минималната какъв е размерът на междинната заплата. Преди няколко дни излезе, че близо 2200 лв. е междинната заплата за първото тримесечие на 2024-а ", изясни той.

По думите му България би трябвало да транспонира до 15 ноември европейската инструкция за минималните работни заплати. В тази връзка КНСБ и КТ " Подкрепа " упорстват минималната заплата да се приближи до нужните средства за прехрана на живот, които според последните експертни сметки сочат 1450 лв. на месец за един работещ.

Какво предлага страната?

Определяне на минималната работната заплата за страната в размер на 50 на 100 от междинната брутна работна заплата за интервал от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на настоящата година. " Тя не може да е по-ниска от миналата година. Тук новото е, че минималната заплата ще се дефинира най-късно до 31 октомври на настоящата година, а не до 1 септември както е в този момент.

Освен това " министърът на труда и обществената политика предлага размер на минималната заплата за страната, не по-малък от избрания размер за миналата година при положение, когато последната призната средносрочна бюджетна прогноза планува спад на Брутният вътрешен продукт, продуктивността на труда и растежи на инфлацията в страната и когато такива са регистрирани от Националния статистически институт за предходното тримесечие в годината за установяване и на годишна база ", написа още в този вид. При определянето ѝ пък ще се регистрират общото ниво на работната заплата в страната и нейното разпределение; ритъм на напредък на работните заплати; приходи и разноски на домакинствата; икономическите фактори, включително условията за икономическото развиване на страната, нивото на продуктивността на труда и поддържането на оправдано ниво на заетостта.

" Предложеният вид на механизъм е еластичен във връзка с икономическата среда и прогнозните стойности, като регистрира икономическите цикли и по този метод благоприятства за опазване на работните места, опциите на бизнеса, бюджета и опазване на заетостта ", написа в претекстовете си страната. Оттам означават, че препоръчаната долна граница е съгласно предложените референтни стойности в евродирективата за установяване на минималната работна заплата от 50% от междинната заплата. Според общественото министерство тя е в сходство с прогнозните бюджетни планове и подсигурява отбрана на наетите на минимална заплата, работодателите пък ще бъдат подтиквани за опазване на работните места на нископлатените служащи и минималната заплата няма да изостане голословно от междинната работна заплата.

" Тези промени в закона ще окажат позитивно влияние върху процеса по актуализацията на минималната работна заплата, който следва да бъде съгласуван с процесите по надграждане и в други области, като да вземем за пример линията на беднотия, общественото включване, общественото подкрепяне по метод, който да балансира другите ползи, свързани с ползотворното присъединяване на пазара на труда на оптимално количество работна мощ и при оптимална реципрочна доходност за заинтригуваните страни ", написа още в претекстовете.

Други варианти

Според различен вид минималната заплата може да се дефинира в интервала 50% - 55% от междинната брутна работна заплата за интервал от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на настоящата година. И при този вид избраната минимална работна заплата за страната не може да е по-ниска от избраната за миналата година. И при него се предлага тя да се дефинира най-късно до 31 октомври.

" При икономическо развиване министърът на труда и обществената политика предлага размер на минималната заплата за страната от 50% от междинната брутна работна заплата за интервал от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на настоящата година. Министърът на труда и обществената политика предлага размер на минималната работна заплата за страната от 55% от междинната работна заплата, не по-малък от избрания размер за миналата година и при положение, когато последната призната средносрочна бюджетна прогноза планува спад на Брутният вътрешен продукт, растеж на инфлацията, спад на продуктивността в страната и когато такива са регистрирани от Националния статистически институт за предходното тримесечие в годината на установяване на МРЗ и на годишна база ", написа още в работния документ.

Минималната заплата да е 50% от междинната няма да се ползва, когато последната призната средносрочна бюджетна прогноза планува за настоящата година спад на Брутният вътрешен продукт, растеж на инфлацията и спад на продуктивността. Да е 55% от междинната пък няма да се ползва, когато последната призната средносрочна бюджетна прогноза планува за настоящата година растеж на покупателната дарба, спад на инфлацията, отчитайки заетостта и продуктивността.

Отчитането на повишаването на минималната работна заплата с инфлацията (прогнозния показател на потребителските цени) за идната година по отношение на настоящата е спомагателна гаранция за опазване на покупателната ѝ дарба в интервала, от който ще влезе в действие. Обвързването на минималната работна заплата със междинните нива на приходите от труд посредством кулоар 50% - 55% от междинната работна заплата с горна и долна граница, в който да се движи отношението на минималната към междинната работна заплата за страната, е причина за еластичност.

Обвързването с регистрирания растеж на междинната работна заплата е причина да се регистрира динамичността на междинните приходи в стопанската система, което от своя страна подсигурява значително икономическата роля, която минималната работна заплата би трябвало да извършва. По този метод се регистрират разноските за труд, както и наклонността в растежа на продуктивността на труда и междинното ниво на възнаграждение. Диапазонът от 5 процентни пункта дава спомагателна гаранция за адекватност на минималната работна заплата ", написа общественото министерство в претекстовете си към този вид.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР