Според бележития американски лингвист, политически коментатор, историк и философ Ноам

...
Според бележития американски лингвист, политически коментатор, историк и философ Ноам
Коментари Харесай

САЩ, Тръмп и пандемията

Според бележития американски езиковед, политически коментатор, историк и мъдрец Ноам Чомски, пандемията от ковид е можело да бъде избегната изцяло. Той отбелязва, че измежду западните страни най-лошото се оправят с рецесията Обединеното кралство и Съединени американски щати, написа турският вестник Daily Sabah в материал, преведен от " Фокус ". Ето какво гласи той:
Това е тъкмо наблюдаване и във връзка с Съединени американски щати всичко, което можеше да се обърка, се обърка. Там смъртността от пандемията COVID-19 надвиши 40 000.
През последните три седмици станахме очевидци на промяна в отношението и реакцията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп към пандемията, само че не несъразмерна. По-рано имаше отменяне, омаловажаване и цялостно отказване на обстоятелствата и сериозността на рецесията. Дойде миг, в който това към този момент не беше допустимо. С увеличението на броя на смъртните случаи дефицитът на персонални защитни средства (ЛПС) за лекари, медицински сестри и медицински личен състав, като маски, ръкавици и комплекти за тестване за необятната общност, към този момент не може да бъде отхвърлено като нищожно. Въпреки това, за всяко достижение идваше след голяма битка. 
Американският народ е очевидец на тази битка всеки ден по време на ежедневните брифинги за пресата в Белия дом, на които се допуска, че здравната работна група на Белия дом ще осведомява обществеността. Тези брифинги за пресата - от време на време осигуряващи моменти на комично облекчение в такива мрачни, стресиращи дни - разкриват битките на губернаторите на обособените щати за животоспасяващи консумативи като апарати за механична вентилация (АМВ). Президентът очевидно не схваща за какво са нужни толкоз доста АМВ, за какво лекарите и сестрите не могат да употребяват едни и същи маски няколко пъти и за какво Съединени американски щати толкоз изостават при приемането на тестови комплекти, макар че знаят за идната пандемия от края на 2019 година Той не вижда нуждата от всеобщи проби и се концентрира напълно върху „ възобновяване на стопанската система “, тъй като единствената му грижа е спечелването на идните избори през ноември. Основната тематика на Тръмп в акцията за преизбиране беше хубавичко стопанска система и високите данни за заетостта. По този метод непрекъснатият фокус върху стопанската система получи преимущество пред сигурността и живота на американците.
Има известия, че президентът дава преференциално отношение към губернаторите от личната си политическата партия, като им споделя, че би трябвало да употребяват консумативи от личните си щатски ресурси и да не се вслушват в препоръките и предизвестията на медицинските екипи и учени. Все едно, че е оповестена война на страната и президентът споделя на всеки щат да се грижи самичък за себе си, с изключение може би на щатите с републикански губернатори, които се концентрират повече върху това да го хвалят, в сравнение с да правят работата си.
От позитивна страна, тази рецесия разкри същинското държавно и локално управление, защото федералното държавно управление при тази администрация се ръководи от инцидентни хора и при явна липса на водачество
На фона на хаоса Тръмп видя опция да отклони виновността към Китай и Световната здравна организация (СЗО). Наскоро той задържа финансирането на СЗО за интервал от 60-90 дни поради хипотетичната от неговия екип дезинформация във връзка с пандемията. Съединени американски щати са най-големият донор на СЗО, допринасяйки с повече от 400 милиона $, почти 15% от бюджета й, и макар че някои от изказаните подозрения от Тръмп могат да бъдат разбрани, спирането на финансирането в най-решаващия миг още веднъж беше присъща за него волност и незрялост, на които сме привикнали.
Понастоящем две трети от американците не утвърждават работата на Тръмп във връзка с коронавирусната рецесия. Има общо чувство за отмалялост от непрекъснатата дезинформация и безпорядък. Съществува и съмнение, че федералното държавно управление може да предизвиква щатите да се отворят още веднъж, когато доста елементи на страната даже не са достигнали върха на кривата.
Президентските избори през ноември са след още няколко месеца и с невиждани обстановки за превъзмогване преди тях е доста мъчно да се реши в коя посока ще се насочи публичното мнение до тогава. Трудно е да си представим втори мандат на Тръмп, какъвто е в този момент, само че базата му е мощна и за мнозина той е непогрешим.
За тези, които гледат обективно на това президентство, думите на доктор Мартин Лутър Кинг наподобяват по-подходящи от всеки път: „ Нищо на света не е по-опасно от откровеното незнание и съзнателната нелепост. “
 
Всичко за ковид следете ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР