Според 60% от българите главният прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат

...
Според 60% от българите главният прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат
Коментари Харесай

Според 60% от българите главният прокурор се е провалил в борбата с корупцията


Според 60% от българите основният прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича след една година, се е провалил в битката с корупцията по високите етажи на властта и битовата престъпност. Това демонстрират резултатите от национално изследване на социологическа организация "Глобал метрикс ", направено по поръчка на Българския институт за правни начинания (БИПИ).

Близо 37% от интервюираните считат, че основният прокурор като институция е непотребен на обществото, а доверието на хората в правосъдната власт е спаднало до 10% съгласно данните. Според Теодор Славев от БИПИ, който показа данните в Българска телеграфна агенция, отговорите демонстрират, че сега има чувство за политическо вмешателство в прокуратурата. Той напомни, че при започване на мандата си Цацаров предложи сформирането на самостоятелен съвет, който да реализира мониторинг на ограниченията за възстановяване успеваемостта на прокуратурата. За 7-годишния му мандат обаче подобен съвет не е формиран.

Резултатите от изследването демонстрират, че обществото избира прокуратурата да бъде управлявана от човек с кариера на прокурор и следовател, който е политически самостоятелен, да не се поддава на напън. Според 60% от интервюираните най-важният му приоритет би трябвало да е битка с престъпността по високите етажи на властта, а 40% акцент в работата му би трябвало да е недопускане потреблението на прокуратурата за политическа цели.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР