Спомняте ли си бурно рекламираното приложение Lima (Лима) на Агенция

...
Спомняте ли си бурно рекламираното приложение Lima (Лима) на Агенция
Коментари Харесай

Как АПИ се оплете в приложение на Божков?

Спомняте ли си бурно рекламираното приложение Lima (Лима) на Агенция “Пътна инфраструктура”, което трябваше да дава информация за затворени и блокирани пътища в страната, обходни направления, произшествия и така нататък и бе създадено от компания, обвързвана с намиращия се през днешния ден в Дубай и обвинен хазартен необут Васил Божков?

Оказва се, че е работило единствено 3 години (до 2018 г.) и тихомълком е спряно. То бе шумно показано през 2015 година от певицата ЛиЛана, само че през днешния ден тя твърди, че не е взела нито стотинка от дадените за създаването му (заедно със сайт) над 900 000 лева от Европейски Съюз. Кашата става цялостна, тъй като в този момент има риск Брюксел да наложи наказания по плана.

Историята става още по-заплетена, тъй като в това време в Андроид се предлага друго приложение със сходно име и с логото на АПИ. То се споделя “Lima - Road Passport”, за което в самата платформа написа, че е на “Нованор”, компания на Лиляна Деянова-ЛиЛана, която сега е с обвиняване за евентуална корист с евросредства. Деянова обаче отхвърли пред Mediapool и съобщи, че не е нейно, а го създала по поръчка на АПИ. От АПИ пък подвигат ръце и отвръщат, че приложението не е на пътната организация. За похлупак изплува прелюбопитна история по какъв начин АПИ нямала кредитна карта да го записва в Гугъл play и това направила компанията на ЛиЛана и по тази причина " механически “ платформата изписва, че е на нейната компания, само че било държавно.

Сблъсъкът

" Мобилното приложение на Агенция “Пътна инфраструктура” е “LIMA” и е създадено от компания “Декарт” ООД. Мобилното приложение “LIMA – Road Passport” е друго приложение и то не е на АПИ ", показаха от пътната организация в отговор на питане на Mediapool. А по-късно признаха, че приложението им е работило единствено 3 години, от края на 2015 година до края на 2018 година, и е спряно. За основаването му, и за са изхарчени 901 680 лева от Европейски Съюз. Тези два детайла обаче са дребна част от огромен план на АПИ, изпълнен с европари. Останалите детайли обезпечават данните, които предават в систематизиран тип приложението и уеб страницата. С тях сумата на усвоените средства набъбва до 5.8 млн. лева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР