Спокойното танзанийско пристанище Мтвара търгуваше основно с ядки кашу до

...
Спокойното танзанийско пристанище Мтвара търгуваше основно с ядки кашу до
Коментари Харесай

Треска за въглища: Европа купува на всяка цена и отвсякъде

Спокойното танзанийско пристанище Мтвара търгуваше главно с ядки кашу до края на предходната година. Сега обаче то е цялостно с кораби, товарещи въглища, откакто съветската инвазия в Украйна провокира международна конкуренция за набиране на замърсяващото гориво, споделя Reuters.

Танзания обичайно изнася топлинни въглища единствено за прилежащи страни в Източна Африка; Изпращането им по-надалеч до момента даже не се обсъждаше, защото това изисква превозване на материала с камиони на повече от 600 км от мините в югозападната част на страната до Мтвара, най-близкото пристанище в Индийския океан.

Парализиращата енергийна рецесия в Европа обаче промени всичко това.

Цените на топлинните въглища, употребявани за произвеждане на електричество, скочиха до рекордни равнища вследствие на войната. Това се случи, откакто Русия едностранно спря доставките на газа за доста европейски страни поради западните наказания.

Купувачите в Европа и отвън нея в този момент се надпреварват да заплащат доста за въглищата от постоянно отдалечени мини тук-там като Танзания, Ботсвана и даже евентуално Мадагаскар. Възстановяващото се търсене на въглища, водено от държавните управления, които се пробват да се откажат от съветската сила, като в същото време поддържат таван на цените на електрическата енергия, е в директен конфликт с климатичните проекти за отвод от най-замърсяващото изкопаемо гориво.

Европейските играчи след началото на съветската война отиват на всяко място, където има въглища “, сподели Ризван Ахмед, ръководещ шеф на въгледобива Bluesky Minings в Дар ес Салам, Танзания. „ Те оферират да платят доста положителни цени. “

Търговецът на първични материали Cargill регистрира доста нарастване на доставките на въглища в Европа през последните месеци, сподели Ян Дилеман, президент на подразделението за океански превоз на компанията. Тя транспортира 9 милиона тона въглища в международен мащаб през интервала юни – август в съпоставяне със 7 милиона годишно по-рано.

Европа се конкурира с други купувачи и алтернативата е по-скъпа “, сподели Дилеман. „ Европа би трябвало да откри въглища и ще забележим доста огромни потоци към Европа от Колумбия, Южна Африка и даже по-далече. “

Въпреки че прозорецът на опцията е къс, в случай че геополитическите ветрове се трансформират, някои страни с въглищни запаси виждат маржове, които би трябвало да бъдат извоювани, като прекомерно добър късмет, с цел да ги пропуснат.

Топлинните въглища в австралийското пристанище Нюкасъл – световен индикатор – се търгуваха за 429 $ за звук на 16 септември, малко под историческия връх от 483.50 $ през март и много над 176 долара/тон по това време предходната година.

От Мтвара са тръгнали13 кораба, натоварени с въглища от ноември предходната година, когато започва първата доставка на въглища, съгласно чиновник на пристанището; последният транспортен съд за насипни товари с потенциал 34 529 тона дебаркира предходната седмица, натовари се и отплава за Франция.

От края на юни 57 поръчки за товари – поръчки за налични кораби – за транспорт на танзанийски въглища са били следени на спот пазара в съпоставяне със единствено две през същия интервал на предходната година, съгласно разбор на платформата за морски и стокови данни Shipfix.

Глобалният импорт на топлинни въглища по море доближи 97.8 милиона тона през юли, най-високото равнище в историята и покачване с над 9% на годишна база, демонстрира разбор на корабния брокер Braemar. Обемът е понижен до 89 милиона тона през август, значително заради спирания на износа от огромния производител Австралия.
Последно „ ура “ за въглищата?
Танзания чака износът на въглища да се удвои тази година до към 696 773 тона, оповестиха от минната комисия на страната пред Reuters, до момента в който производството се чака да нарасне с 50% до към 1 364 707 тона.

Насочвайки се към обилни данъчни доходи от този скок на износа, държавното управление обмисля построяването на железопътна линия, която да свърже въгледобивния район Рувума с Мтвара, сподели Яхя Семамба, настоящ изпълнителен секретар на Комисията по минното дело, държавен орган.

Базираният в Танзания миньор Ruvuma Coal към този момент е изнесъл минимум 400 000 тона въглища посредством търговец към страни, в това число Холандия, Франция и Индия, от ноември, съгласно данни за търговията, прегледани от Reuters.

Ruvuma Coal отхвърли да разяснява тематиката.

Въглищните миньори се радват на невиждани маржове на облага в това, което някои считат за последно „ ура “ за една промишленост, изправена пред мощен напън да понижи производството; с въглища от 75 $ за звук в края на 2020 година мините имаха паричен марж от 15 долара/тон, сподели Роб Уест, анализатор в консултантската компания Thunder Said Energy. Но защото цените доближиха 400 долара/тон, паричният марж се усили до 235 долара/тон.

Търговците в Европа са подготвени да платят два пъти цената, посочена от азиатските купувачи, съгласно някои ръководители на мини, като Ахмед от Bluesky, който сподели, че компанията му сега не изнася през Мтвара, само че възнамерява да го направи и е получил поръчки от купувачи в Германия, Полша и Англия.

По същия метод в Ботсуана, която е без изход на море, продажбата на въглища на морския пазар беше немислима, като по-голямата част от износа отиваше към прилежащите Южна Африка, Намибия и Зимбабве.

По-рано логистиката щеше да ни убие. Но при сегашните цени можем да накараме това нещо да работи “, сподели Морне дю Плеси, основен изпълнителен шеф на основаната в Ботсвана въгледобивна компания Minergy.

Тя е изнесла две колета от към 30 000 тона всяка от пристанището Уолфиш Бей в Намибия и е изпратила два влака с въглища за експорт от пристанището Мапуто в Мозамбик.

Островната нация Мадагаскар, най-големият експортьор на ванилия в света, може да стане още един дебютант на световната въглищна сцена.

Текущите цени комфортно поддържат бизнес аргумента на въглекопачите в Мадагаскар да стартират да изнасят въглища за първи път в историята на страната “, сподели принц Ниати, основен изпълнителен шеф на една от фирмите, разработващи въглищен план в страната.

Новите участници обаче ще би трябвало да се приготвят да се отдръпват или даже да спрат производството, в случай че пазарните условия станат неподходящи, добави Ниати.
„ Въглищата бяха прегърнати “
Голямото търсене и лимитираните доставки на въглища са преначертали комерсиалните направления, увеличавайки световните „ тонодни на дедуейт “ за изкопаемите горива до рекордни небеса през юли, съгласно проучване на Braemar, отнасящо се до премерване на равнищата на корабоплаването във връзка с потреблението на флота и дължината на пътувания.

Вносът на топлинни въглища от Европейския съюз от Австралия, Южна Африка и Индонезия, които обичайно доставят азиатските пазари, е повишен повече от 11 пъти през четирите месеца, откакто Русия нахлу в Украйна, демонстрират данни на индийската консултантска компания Coalmint.

Инвазията принуди страните от Европейски Съюз да понижат зависимостта си от съветския газ, което понижи големите доставки за района. Забраната на Блока за импорт на съветски въглища в допълнение усили натиска върху производителите на електрическа енергия да намерят различни източници на горивото.

Русия нормално обезпечава към 70% от топлинните въглища в Европейски Съюз, съгласно основания в Брюксел мозъчен концерн Bruegel, до момента в който нормално доставя 40% от природния газ на Блока.

Европейските страни краткотрайно оставиха настрани екологичните цели, защото се стремят да натрупат гориво и да отворят още веднъж консервираните въглищни централи, с цел да се приготвят за идната сложна зима.

Силните тласъци тласнаха производството на въглища с 25% над равнищата отпреди година, макар множеството затваряния на фабрики през последните три години “, споделиха анализатори от Bank of America за Европа.

Настоящото повишаване на термичното изгаряне на въглища може да насочи страните към курс на конфликт с амбициозните цели за понижаване на излъчванията на CO2; в Европейски Съюз изгарянето на повече въглища ще усили излъчванията на въглероден диоксид с 1.3% годишно, в случай че доставките на съветски газ бъдат изцяло спрени, съгласно енергийния мозъчен концерн Ember.

Правителствата в Европа споделят, че това е краткотрайна смяна на курса, макар че може да зависи от това какъв брой дълго ще продължи енергийната рецесия. Германия отсрочва плануваните прекъсвания на някои въглищни централи, с цел да подсигурява сигурността на електроснабдяването.

Minergy, ботсванската въгледобивна компания, счита, че пазарът на въглища ще остане мощен най-малко доникъде на 2023 година, в случай че не и повече. Надява се да удвои индустриалния си потенциал.

Негативният роман към въглищата беше зарязан и въглищата бяха прегърнати като източник на сила в енергийните рецесии, произлизащи от войната “, сподели компанията.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР