Списание „Тайм“ нарежда два пъти проф. Джефри Сакс сред 100-те

...
Списание „Тайм“ нарежда два пъти проф. Джефри Сакс сред 100-те
Коментари Харесай

Проф. Джефри Сакс: Би било добре България да стане част от Еврозоната

Списание „ Тайм “ подрежда два пъти проф. Джефри Сакс измежду 100-те най-влиятелни международни водачи, „ Ню Йорк Таймс” го дефинира като „ най-важния икономист в света “, а съгласно „ Икономист” той е измежду тримата най-влиятелни живи икономисти. Проф. Сакс е един от най-младите стопански професори в историята на Харвард, притежател е на 38 почетни звания, някогашен консултант на генералните секретари на Организация на обединените нации Кофи Анан, Бан Ки Мун и Антонио Гутериш, както и на българския президент Петър Стоянов. Животът му е отдаден на битката с бедността.

„ Богатите не стопират да натрупат благосъстоянията си. Три милиардера желаят да вървят в Космоса. Най-добре да отидат, само че и да останат, като преди този момент оставят парите си тук. Това би било добра идея”, споделя той.

Проф. Сакс обикаля Африка с Анджелина Джоли в търсене на решение за бедността там. Приятел е с Боно от U2. В предговора на една от книгите му Боно написа: „ Един ден подписът на Сакс ще коства повече от моя “.

Кога ще пристигна краят на бедността у нас, би трябвало ли да приемем еврото и за какво професорът беше измежду първите, които гневно отбрани Кристалина Георгиева - особено за NOVA - приказва проф. Джефри Сакс.

„ Възхищавам се на лидерските качества на Кристалина Георгиева и мисля, че тъкмо в този момент тя е нужна като лидер в международен проект. И второ – от това, което научих – без несъмнено, да съм провеждал следствие, не открих за достоверни обвиняванията, които ѝ бяха отправени. Освен това по никакъв начин не ми се струваше, че в офанзивата има смисъл. Всъщност изглеждаше доста персонализирана към лицето Кристалина Георгиева, а не към институцията. Това не ми звучеше добре. И когато виждам някои от нападателите, които очевидно подклаждат тези офанзиви, те несъмнено преследват користна цел”, разяснява той.

„ Лидерите на Съединени американски щати желаят да господстват над МВФ и Световната банка. Това е анти-китайския дневен ред. Всичко стана напълно ясно от писмата на тези критици, адресирани да вземем за пример до министъра на финансите на Съединени американски щати. Всичко това по никакъв начин не ми се струваше честно. Трябва да бъдем доста деликатни и да не политизираме тези институции, нито да ги преглеждаме като институции на Съединени американски щати, те са на всички”, прибавя той.

Запитан дали въпреки всичко мисли, че ще има последствия за нея от този скандал и ще бъде ли тя отсега нататък третирана като компрометирано лице, той дава отговор: „ Не знам. Вашингтон е изпълнен с интриги и политика. Все още текат процеси и следствия, предявяват се искове и обвинявания. Така че не съм в положение да предвидя, дали тя ще може да продължи напред като мощен и ефикасен ръководещ шеф на Фонда. Но ние се нуждаем от мощен МВФ, който не е в ръцете единствено на държавното управление на Съединени американски щати. Той би трябвало да е в положение интензивно да взе участие в доста комплицираната световна икономическа среда поради COVID-19 и всички шокове, които пристигнаха с тази пандемия. Така че се надявам, че МВФ ще действа вярно и че Кристалина Георгиева може дейно да управлява институцията”.

Сакс е бил сте консултант на президента Петър Стоянов през 97-а година. На въпрос дали съумя България да се реформира по метода, по който си представяхте преди 24 години, той дава отговор: „ Запоследно бях в София преди много време, тъй че не разполагам с най-актуалната информация. Но поддържам концепцията за мощна Европа и България да бъде част от това самоуверено общо начинание на 27-те държави-членки - със мощно финансиране, което да може да реализира цели като Европейския зелен пакт. В този подтекст бих желал да видя триумфа на България вбъдеще. Така че моите старания през последните години бяха значително ориентирани към поддръжка за мощна и динамична Европа със страните от Централна Европа като съществена част от това. И, несъмнено, през последните години обстановката беше доста сложна по доста, доста аргументи, даже преди Коронавирус. Но Коронавирус направи всичко още по-трудно. Затова поставям напъните си да поддържам Европейския зелен контракт и финансирането за възобновяване и резистентност като метод да оказа помощ на цяла Европа, в това число България и други страни, да имат едно продуктивно десетилетие напред”.

„ Би било добре България да стане част от Еврозоната и е хубаво Европа да продължи да уголемява ролята на еврото, само че би трябвало да знаете, че да имате обща валута по никакъв начин не е лесна задача. Еврозоната съвсем се срина в първите години след финансовата рецесия от 2008 година и едвам когато Марио Драги стана президент на Европейската централна банка, Еврозоната се възвърне, тъй като за жалост преди Драги централната банка правеше съществени неточности - прекалено много строги икономии, прекомерно малко финансиране и даже сложи на карта оцеляването на Еврозоната. Така че да имаш еврозона не е елементарно, само че е огромно преимущество за Европа, в случай че се ръководи вярно. А за това е належащо положително управление в Европейската централна банка. И изисква по-голямо финансиране в цяла Европа в европейски институции като Европейска инвестиционна банка и в централния бюджет на Европейския съюз. Така че има работа за извършване, само че кардиналният ми отговор е да, присъединете се към еврото и разширете Еврозоната”, счита той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР