Спираш, оглеждаш се, преминаваш на прибежки! Светофар би свършил работа.

...
Спираш, оглеждаш се, преминаваш на прибежки! Светофар би свършил работа.
Коментари Харесай

Морската градина на Варна – магистрала при кмета-кръчмар Благомир Коцев, защо ли?

Спираш, оглеждаш се, преминаваш на прибежки! Светофар би приключил работа. „ Още не са го сложили “, казваш си. Такава е обстановката за разхождащите се хора не къде да е, а в Морската градина на Варна, местността Салтанат, алеите под бул. „ Княз Борис I “. Автомобилите се движат умерено, свободно –  и изцяло законно, откакто никой не ги не разрешава. По-миналия уикенд даже се бе образувало запушване при входа на парка до Делфинариума (на клипа пробягват мъж и момченце – пазят се от колите), съобщи „ Сега ”.

Положението е такова не от през днешния ден, забатачено в годините обратно. Но месец и половина след встъпването си новата общинска власт в лицето на потъналия в борчове Благомир Коцев показва ни минимален намек за решение. А това не остана неусетно.

„ ОБЕЩАНО Е ДА съдебна експертиза ОБЕЩАВА “

Дългогодишният цивилен деятел Кръстьо Кръстев написа в обществените мрежи: „ Не знам дали си спомняте предизборните цели на сегашния кмет на гр. Варна (Благомир Коцев – бел. авт.), само че аз съм запомнил № 9: „ Ще показва проект за деяние за прекъсване на колите в Морската градина “. Това малко ми звучи като „ обещаваме, че ще обещаваме “.

Всъщност, нужните дейности са тъкмо две: 1. Възстановяване на отвесната пътна маркировка (Пътни знаци В2 на всички подходи към Морската); 2 Общинска полиция да следи за спазването на закона. Всякакви други извършения са в услуга на лобито, окупирало парка “.

Успоредно бе декларирана и позиция от „ Варна диша “: „ Ако желаете да докажете, че ще работите за Морската градина и зелената система на Варна, чакаме в най-скоро време да извършите няколко стъпки. За тяхното осъществяване се изисква най-много политическа воля. И в случай че в действителност имате такава, можете да ги реализирате в къс период “. В декларацията се акцентира, че прекъсването на колите в Морската градина не се нуждае от специфични заповеди, процедури и галимации, тъй като в парка има алеи, а не улици.

Накратко – в случай че Благомир Коцев желае, умерено може да забрани на мига трафика. Това е ясно даже и без уточненията на гореспоменатите бранители на парка. 45 дни са предостатъчни за най-малко едно деяние на всяка една власт по който и да е приоритет.

За 45 дни да вземем за пример Коцев инспектира ремонтите в града, ревизира общинския автопарк, почисти плакетите пред кабинета си… Но за колите в Морската градина – ни дума. А в случай че ги бе забранил, и, да кажем, заповедта бе паднала в съда, щеше да е налице най-малко политическа воля от негова страна и липса на трафик за известно време – в този момент е разполагаем само трафикът – от самото начало, несъмнено.

ЧАСТИЧНА РЕАКЦИЯ

Реклама

Самият Коцев, при една от фейсбук полемиките преди дни (тоест реакция от профила му), взе отношение за многото паркирали върху алеите коли. „ Още през вчерашния ден е изпратена общинска полиция, която да глоби нарушителите. Написани са актове. Днес инспекциите не престават. Предстои подготовка на трайно засилено наличие на органи на реда, които да глобяват паркиралите коли по алеи и тревни площи всекидневно “, написа той. Но за самото придвижване не загатна. Така въпросът остана да виси.

ВИДИМО И НЕВИДИМО

В тематиката има много „ тънки “ моменти, които в общата говорилня се губят. С оглед на настоящата конюнктура, най-важните са:

Първо, като цяло предизборните обещания на Коцев бяха еднопосочни – зелен град, без коли в Морската градина. Но, в действителност, той в никакъв случай не е обещавал неотложно прекъсване на колите. Както Кръстев разяснява, обещавал е „ проект “. Конкретно – създаване на нов огромен паркинг в градината, след което колите ще бъдат спрени. И за децата е ясно, че нов паркинг не се обрисува в обозримо време. А какво става с трафика в това време? Ами, продължава си – както сега. Това конкретизиране е значимо, с цел да е наясно всеки, който смята колите за неприемливи – сега Варна не се ръководи от власт, която е обещавала, че ей така ще ги махне.

Второ, концепцията за нов паркинг в Морската градина е остаряла. Но е като данайски подарък. Паркинг в парка значи още погубени площи от парка. Печелят ресторантьорите там, тъй като клиентите им още веднъж ще стопират нахвърлей. А кръчмари са фамилия Коцеви….

Трето, налице е риск тематиката като цяло да потъне. Подобно на София, Пловдив, и във Варна дейните жители значително са последователи на ПП-ДБ. Радостта  им от изборната победа е напът да подмени трезвата преценка. На 45-ия ден контейнерите в града са все по този начин преливащи, градежите – мръсни, шумни, за Морската градина стана дума… Обаче недоволството в обществените мрежи е несравнимо по-малко в сравнение с през интервала на ГЕРБ и Иван Портних.

Ясно е, че нищо не може да се реши от раз. Но казусът е в намаляващата сдържаност. Любопитен образец: депутатката от ПП-ДБ Стела Николова, която безусловно всеки ден в продължение на години правеше видеа до всеки преливащ резервоар, всяка откъртена плочка, всяко паднало дърво, вече… не прави видеа.

А това е значимо и съответно за Морската градина, тъй като Николова бе дълготраен деятел против коли и градежи, борейки се… против такива като Коцев (в качеството му на притежател на заведение в парка, ресторант „ Хоризонт “). След изборите тя подари цветя на Коцев. Други не подариха. Нямаше по какъв начин, откакто са се борили против него. И в този момент даже най-беглата тяхна рецензия в мрежите се засипва с непокътнат писък, че не трябва да си отварят устата (включително от проведени тролове).

Четвърто, тематиката не може да отмине базисния факт, че в битността си на ресторантьор във времето обратно сегашният кмет обжалваше заповедите на Портних за прекъсване на колите. Правеше го дружно с другите притежатели в градината. Версията му е, че в никакъв случай не е бил срещу прекъсване на колите, а желал изцяло да се решат нещата, не на парче.

С една дума – с Морската градина на Варна продължава да е забавно – даже проблемите да са дежавю.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР