Спецпрокуратурата повдигна обвинения срещу седем участници в организирана престъпна група

...
Спецпрокуратурата повдигна обвинения срещу седем участници в организирана престъпна група
Коментари Харесай

ГДБОП удари кюрдски канал за мигранти през България


Спецпрокуратурата повдигна обвинявания против седем участници в проведена незаконна група за превеждане на мигранти през територията на България.

Шестима от тях са арестувани на 14 декември при спецакция на ГДБОП в София. Един от участниците се укрива и е разгласен за общодържавно търсене.

Групата е била проведена и водена от кюрди (трима от които са измежду обвинените) и е превеждала през българската територия кюрди от Ирак, Иран и Сирия по посока Сърбия или Румъния. Събраните доказателства сочат, че крайната дестинацията на канала са били страни от Западна Европа.

Мигрантите дошли от Турция незаконно през зелена граница или в тайници на интернационалните рейсове и камиони. На уречени места участници в групата ги посрещали с коли, откарвали ги в София и ги настанявали по квартири против 20 лева дневно на човек.

За превеждането от Турция до София те плащали по 2000 евро всеки. Част от парите за "услугата " били "превеждани " по арабската система "Хавала ". Към Сърбия или Румъния мигрантите били превозени на дребни групи от по 7 - 8 индивида, където ги поемали локални каналджии.

С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на четирима от участниците в групата е наложено задържане до 72 часа. На 17 декември Специализираният углавен съд почете настояването на прокуратурата за налагане на мярка "Задържане под стража " и за четиримата.

На другите двама упрекнати са наложени парични гаранции. Предстои предявяване на обвиняванията на седмия участник, откакто бъде арестуван.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР