Специалният пратеник на ООН предупреди вчера, че полицията в Хаити

...
Специалният пратеник на ООН предупреди вчера, че полицията в Хаити
Коментари Харесай

Полицията на Хаити е вдигнала ръце

Специалният делегат на Организация на обединените нации предизвести през вчерашния ден, че полицията в Хаити се нуждае от незабавна помощ в битката с престъпността и насилието, като означи, че бандите са станали толкоз мощни, че неотдавна превзеха един съд и унищожиха документите в него, заяви Асошиейтед прес.

Хелън Ла Лайм, представителката на Организация на обединените нации в Хаити, съобщи, че несигурността в страната с население над 11 милиона души бързо се утежнява, като всеки ден се оповестява за приблизително съвсем седем отвличания. Според нея единствено през май са регистрирани над 200 убийства и 198 отвличания. Доклад на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации сочи, че измежду тези отвличания са два рейса с деца и трима чиновници на Организация на обединените нации и подвластните от тях лица, като един локален чиновник е бил погубен при престрелка сред банди.

Предупреждението идва единствено няколко дни откакто тайфа взе на прицел Първоинстанционния съд в столицата Порт-о-Пренс, като ограби и изгори досиета и доказателства, сподели Ла Лайм. Властите идентифицираха бандата с име " 5 секунди ", което хипотетично съставлява времето, което им е належащо за осъществяване на закононарушение. Те управляват бедняшкия квартал, който се намира пред постройката на съда, към която са се насочили.

Преди бандата да нахлуе в постройката на съда, адвокатските съюзи и други организации стачкуваха против неналичието на сигурност, като упорстваха за повече отбрана. Междувременно в средата на април правосъдните чиновници започнаха стачка в цялата страна, която продължи повече от месец.

Представители на Организация на обединените нации означават, че хаитянската полиция е арестувала стотици обвинени членове на банди, иззела е няколкостотин огнестрелни оръжия и е нараснала броя на контролните пунктове и патрулите. Те допълват, че въпреки разнообразни страни, в това число Съединени американски щати, да са обезпечили образование и съоръжение, полицията продължава да е с непълен личен състав и запаси, като в страната с население над 11 милиона души има единствено 12 800 настоящи служители на реда.

Ла Лайм съобщи, че бандите основават " страна на терора " в Хаити и упрекна за продължаващата неустойчивост това, което тя назова " нескончаем институционален вакуум ". Повече от две години Хаити няма настоящ парламент и към момента не е провела общи избори, откакто президентът ѝ беше погубен в частния си дом.

Хиляди хора не престават да бягат от Хаити, защото стопанската система на страната се разрушава, а насилието се усилва, като войните сред бандите са довели до разселването на минимум 17 000 души.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР